• Fastingul de dopamină este o practică asemănătoare meditației sau terapiei comportamentale cognitive.
  • Dopamina, supranumită molecula „bunăstării”, joacă un rol crucial în sistemul de recompensă al creierului, fiind asociată nu doar cu plăcerea, ci și cu anticipația acesteia.
  • Implementarea fastingului de dopamină presupune stabilirea unor perioade deliberate de abstinență de la tehnologie.

Dacă nu ești în stare să lași telefonul deoparte nici măcar atunci când ieși la o întâlnire în oraș cu prietenii, atunci poate că ar fi bine să apelezi la o soluție. Cercetătorii îți propun fastingul digital de dopamină.

Fastingul de dopamină este o practică asemănătoare meditației sau terapiei comportamentale cognitive, care implică limitarea expunerii la stimuli suprastimulativi, precum rețelele sociale. Scopul este de a reduce dorințele compulsive și de a schimba comportamentele, oferind o pauză creierului nostru de la supraexcitație. Deși există scepticism în jurul eficacității sale, unii cercetători și practicanți, precum Daria Kuss de la Nottingham Trent University, susțin beneficiile unei detoxificări digitale pentru resetarea comportamentelor și îmbunătățirea relațiilor offline.

Cum ne influențează dopamina să rămânem blocați în ecranele telefoanelor?

Dopamina, supranumită molecula „bunăstării”, joacă un rol crucial în sistemul de recompensă al creierului, fiind asociată nu doar cu plăcerea, ci și cu anticipația acesteia. Ne determină să verificăm în continuu telefoanele, căutând noi stimulente. Profesorul Anna Lembke de la Stanford University compară smartphone-ul cu o seringă hipodermică care ne injectează „dopamină digitală”, activând aceleași zone cerebrale ca drogurile și alcoolul, ceea ce duce la adaptări cerebrale și, în cele din urmă, la o stare de deficit de dopamină, manifestată prin depresie, anxietate și iritabilitate.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Implementarea fastingului de dopamină presupune stabilirea unor perioade deliberate de abstinență de la tehnologie, pentru a ne recalibra relația cu aceasta. Acest lucru poate însemna o pauză de la rețelele sociale sau jocurile mobile pe parcursul unui weekend, cu scopul de a ne reorienta atenția către activități și interacțiuni în lumea reală. Potrivit Daria Kuss, petrecerea timpului cu prietenii și familia în afara mediului online poate întări legăturile emoționale și poate crea o experiență mai pozitivă decât comunicarea digitală.

Citește și