• În anul 1889, ziua de 1 mai a fost declarată Ziua Internațională a Muncii.
  • George Butunoiu, sociolog, spune că pentru tineri, aceasta reprezintă doar un motiv de distracție.
  • Ziua Internațională a Muncii, recunoscută și sub numele de 1 Mai, își are originea în urma unei ieșiri în stradă a peste 300.000 de muncitori la 1 mai 1886.

Tu mai știi ce înseamnă 1 mai? În anul 1889, ziua de 1 mai a fost declarată Ziua Internațională a Muncii. Acum a rămas mai degrabă la însemnătatea tradițională, spun antropologii. Se pare că în România nu mai are deloc semnificație.

Acum 150 de ani, 100 de mii de oameni protestau și cereau mai puține ore de muncă. Și au reușit să
reducă programul de lucru la 8 ore pe zi. De atunci și până în prezent sărbătorim ziua de 1 Mai datorită lor. O zi dedicată muncii. Dar oare mai înseamnă ce însemna atunci sau semnificația s-a pierdut pe drum?

Alexandru Dincovici, antropolog spune că această zi nu și-a pierdut neapărat semnificația, dar nu mai există context. Și nici mișcare politică în spate suficient de puternică, încât să îi mai dea acea însemnătate. ,,Acum cred că a rămas mai degrabă la însemnătatea tradițională, 1 mai fiind asociat cu începutul primăverii și atunci e pur si simplu sărbătoare„.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Ziua de 1 Mai a rămas doar un fenomen social și antropologic

George Butunoiu, sociolog, spune că pentru tineri, aceasta reprezintă doar un motiv de distracție. În ziua de astăzi, generația Z nu cunoaște semnificația Zilei Muncii, mai ales în România. ,,A mai rămas o oarecare semnificație in occident. Franta, de exemplu, dacă îi întrebi, aproape toți francezii știu ce e 1 Mai, are pentru ei o anumită semnificație, chiar și în Germania, dar în România nu mai are deloc„.

Ziua Internațională a Muncii, recunoscută și sub numele de 1 Mai, își are originea în urma unei ieșiri în stradă a peste 300.000 de muncitori la 1 mai 1886. Protestul din acea zi a fost punctul central al unei lungi bătălii pentru o zi de lucru de 8 ore, la care au participat organizații sindicale precum Federația Sindicatelor Organizate și a Sindicatelor Muncii.