• Se crede că punerea în acțiune a limbajelor iubirii crește fericirea în relații.
  • În rolul său de pastor baptist, Chapman a consiliat cupluri timp de ani de zile.
  • Prin observațiile sale asupra cuplurilor s-a născut ideea limbajelor iubirii.

Limbajele iubirii – conceptul inventat de pastorul baptist Gary Chapman în urmă cu 30 de ani – a luat cu asalt lumea relațiilor. Este deseori subiectul la care se apelează” la primele întâlniri, iar pentru cei care au o relație se spune că limbajele dragostei oferă o perspectivă profundă, semnificativă și de încredere asupra modului în care funcționează relațiile. Se crede că punerea în acțiune a limbajelor iubirii crește fericirea în relații.

Conceptul este în mod clar atractiv. La ultima numărătoare, cartea lui Chapman din 1992, Cele cinci limbaje ale iubirii, scrisă de Chapman, s-a vândut în 20 de milioane de exemplare în întreaga lume: Secretul iubirii care durează. Cartea a fost tradusă în 49 de limbi.

Există o singură problemă. Există puține dovezi care să susțină ideea că limbajele iubirii sunt „un lucru” sau că limbajele iubirii ajută în mare măsură la îmbunătățirea relațiilor.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Care sunt limbajele iubirii?

Potrivit lui Chapman, există cinci limbaje ale iubirii. Fiecare dintre aceste limbaje ale iubirii este o modalitate de a comunica dragostea ta partenerului tău romantic. În rolul său de pastor baptist, Chapman a consiliat cupluri timp de ani de zile. Prin observațiile sale asupra cuplurilor s-a născut ideea limbajelor iubirii.

El credea că limbajele iubirii sunt o modalitate intuitivă și simplă de a învăța cuplurile despre cum să se acordeze cu modalitățile de exprimare a iubirii celuilalt. Astfel, a început să organizeze seminarii pentru soți și soții, iar popularitatea seminariilor sale a crescut.

Cele cinci limbaje ale iubirii sunt:

(1) actele de serviciu (a face ceva care ajută partenerul, cum ar fi a face un comision)

(2) atingerea fizică (demonstrarea afecțiunii fizice, cum ar fi îmbrățișarea sau sărutul partenerului)

(3) timpul de calitate (petrecerea timpului împreună și acordarea de atenție nemijlocită unul altuia)

(4) cadouri (oferirea unui cadou partenerului dvs. care comunică atenție, efort și/sau cheltuială)

(5) cuvinte de afirmare (cum ar fi exprimarea admirației tale sau complimente la adresa partenerului tău).

Chapman sugerează că oamenii folosesc de obicei toate limbajele iubirii, dar că majoritatea oamenilor tind să se bazeze pe un singur limbaj al iubirii în cea mai mare parte a timpului. Acesta este denumit limbajul primar al dragostei al unei persoane.

Potrivit lui Chapman, oamenii sunt mai mulțumiți în relațiile lor atunci când ambii parteneri se potrivesc atunci când vine vorba de limbajul lor primar de dragoste. Cu toate acestea, oamenii experimentează mai puțină satisfacție în relațiile lor atunci când ambii parteneri nu împărtășesc același limbaj primar al iubirii.

Un alt aspect important al conceptului de limbaje ale iubirii este acela că relațiile sunt susceptibile de a oferi cea mai mare satisfacție atunci când o persoană poate înțelege limbajul de iubire al partenerului său și acționează în moduri care vorbesc” limbajului partenerului său. În esență, această idee se referă la a fi în ton cu ceea ce își dorește un partener.

Ce ne spun dovezile?

În ciuda popularității teoriei limbajelor iubirii, în ultimii 30 de ani au fost efectuate și raportate doar câteva studii. Cercetările sunt în mare parte neconcludente, deși balanța înclină mai degrabă spre respingerea decât spre aprobarea conceptului de limbaje ale dragostei.

Să începem cu modul în care sunt evaluate limbajele iubirii. În cultura populară, Love Language QuizTM este un chestionar online pe care oamenii îl pot completa pentru a afla care sunt limbajele lor de iubire. În ciuda faptului că milioane de persoane au răspuns la acest chestionar (conform 5lovelanguages.com), nu există rezultate publicate cu privire la fiabilitatea și validitatea măsurii.

Cercetătorii au dezvoltat propria versiune a chestionarului privind limbajele iubirii, dar rezultatele nu au atins pragurile statistice care să sugereze că sondajul a surprins în mod adecvat cele cinci limbaje ale iubirii. De asemenea, constatările lor nu au susținut ideea că există cinci limbaje ale iubirii.

Mai mult, un studiu calitativ în care cercetătorii au codificat răspunsurile scrise ale studenților de la universitate la întrebări despre modul în care își exprimă dragostea, a sugerat că ar putea exista șase limbaje ale dragostei. Cu toate acestea, cercetătorii au raportat dificultăți în a se pune de acord cu privire la modul în care unele dintre răspunsurile studenților se potrivesc perfect în limbajele de iubire ale lui Chapman, în special în categoriile cuvinte de afirmare” și timp de calitate”.