• Doi cercetători au cerut cuplurilor căsătorite să rezolve un anumit conflict dintre ei în 15 minute.
  • Ei au observat un model de comportament recurent care le-a permis să prezică ce cupluri vor divorța.
  • Șansele ca o căsnicie să supraviețuiască sunt semnificativ mai mari dacă un cuplu are cinci sau mai multe interacțiuni pozitive pentru fiecare interacțiune negativă.

De ce unele căsnicii funcționează cu succes, iar altele se „prăbușesc” sub presiunea emoțiilor negative? Mulți cercetători au încercat să răspundă la această întrebare pentru a afla dacă există semne care pot prezice potențiala dizolvare a unei căsnicii.

Acest subiect este abordat și de John Gottman, un psiholog american care și-a dedicat întreaga carieră analizei relațiilor romantice și care a efectuat numeroase cercetări asupra cuplurilor în ultimii 40 de ani. Într-unul dintre studiile pe care le-a realizat împreună cu Robert Levenson, el a cerut cuplurilor căsătorite să rezolve un anumit conflict dintre ei în 15 minute. Cei doi cercetători au observat un model de comportament recurent care le-a permis să prezică ce cupluri vor divorța.

Zece ani mai târziu, ei au contactat cuplurile care au participat la cercetare și au constatat că în 90% din cazuri au ghicit, adică au prezis cu exactitate care căsnicii se vor destrăma și care vor supraviețui.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Ce au dat cuplurile nefericite și cum se deosebeau de cele fericite? Secretul se află în modul în care se ceartă, mai exact în echilibrul dintre interacțiunile pozitive și negative în timpul conflictului. Gottman și Levenson spun că raportul dintre interacțiunile pozitive și cele negative ar trebui să fie de 5:1. Șansele ca o căsnicie să supraviețuiască sunt semnificativ mai mari dacă un cuplu are cinci sau mai multe interacțiuni pozitive pentru fiecare interacțiune negativă.

Atunci când cuplurile fericite discută despre ceva important, se pot certa, dar și râde, se tachinează poznaș și dau semne de afecțiune, deoarece cuplul a format o conexiune emoțională, spune Gottman. Aceste cupluri manifestă un interes sincer în rezolvarea conflictului, își exprimă clar dragostea și tandrețea chiar și în timpul disputei, dau dovadă de empatie și își cer scuze pentru greșelile lor.

Pe de altă parte, cuplurile nefericite prezintă mult mai puține interacțiuni pozitive și o escaladare a negativității în timpul conflictului. Dacă raportul dintre aceste interacțiuni este de 1:1 sau dacă nu există deloc interacțiuni pozitive, acesta este un semn clar că mariajul este în pragul divorțului.

Ce se încadrează tot la interacțiuni negative? Orice formă de batjocură, deriziune, dispreț, critică răuvoitoare și alte forme similare de comportament este considerată o interacțiune negativă care afectează viitorul căsniciei.