• Cuplurile trăiesc sub același acoperiș, dar au vieți separate.
  • Mulți soți ajung la un divorț emoțional fără să își dea seama.
  • Divorțul emoțional e asociat cu alexitimia.

Nimeni nu a spus vreodată că o căsnicie e ușoară. Viața cuplurilor căsătorite este, de cele mai multe ori, un amalgam de stări și sentimente. Doar că atunci când situația se complică, mulți soți ajung, fără să își dea seama, la un divorț emoțional. Practic, cei doi parteneri ajung să se înstrăineze unul față de celălalt. Astfel, ei ajung, sub același acoperiș, să trăiască vieți separate, cu activități și scopuri diferite.

Un studiu din 2023 arată că există trei cauze care duc la un divorț emoțional – o comunicare precară, lipsa intimității și tot mai multe certuri distructive. De multe ori, un divort emoțional precede un divorț legal În plus, cercetătorii spun că divorțul emoțional este asociat cu alexitimia – o afecțiune care se manifestă prin dificultatea de a te conecta cu emoțiile cuiva.

În România, unu din cinci cupluri divorțează. În medie, o căsnicie care se încheie cu un divorț nu trece de 10 ani, arată datele INS. Iar apariția copiilor poate duce la separare.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

În SUA, adulții între 18 și 49 de ani spun, în proporție de 44% că nu își doresc să devină părinți. De cele mai multe ori, sunt mult prea axați pe carieră sau nu își doresc să își strice dinamica vieții pentru cineva care este 100% dependent de ei.

Citește și