- BFS: Tinerii vor să fie la curent cu ultimele tendințe, care sunt costisitoare.
- În România suma medie cheltuită de un adolescent zilnic este de aproximativ 150 de lei.
- BFS: În Germania, părinţii cheltuie peste 1.000 de euro pe lună pentru un adolescent.
Prin reclamele de pe TikTok, Instagram sau prin prieteni de la școală, tinerii sunt constant tentați să cumpere. Conform datelor Biroului Federal de Statistică, un adolescent cu vârsta între 12 și 18 ani cheltuie, în medie, 672 de euro pe lună. Dar ce părere au părinții despre această tendință?
Advertisment
De ce tinerii sunt prinși în febra cumpărăturilor, în perioada adolescenței?
„Există mai multe motive principale. Unul dintre acestea poate fi construirea identității. Adolescența este o perioadă crucială pentru formarea identității personale, iar cumpărăturile le oferă tinerilor o modalitate de exprimare a stilului personal și preferințele. Adolescenții își doresc să aibă prestigiu prin ceea ce își cumpără, pentru ei contează eticheta pentru că așa își găsesc locul în grupul din care fac parte. Părinții trebuie să discute cu tinerii despre ce înseamnă banii, bugetul, ce înseamnă să economisești. Pot stabili împreună un buget pentru cheltuieli personale pe care să îl respecte. Părintele este cel care modelează un copil și, totodată reprezintă un model pentru aceștia”, a declarat Ana Maria Ambrosă, părinte, pentru Aleph News.
Recomandări
Citește și
- USR are trei candidați la Președinția României: Elena Lasconi, Octavian Berceanu și Dumitru Stanca. Ce șanse de câștig au aceștia
- Este un „like” semn de infidelitate? Psiholog: „Tinerii petrec foarte mult timp în fața gadget-urilor, iar viața lor se reflectă în ceea ce urmăresc”
- Românii aleg cursurile de formare profesională în detrimentul universităților. Student: „Poate fi mai interesant pentru un elev să urmărească un profesor care lucrează în domeniul respectiv”