• Uneori, devine mai firesc pentru cei diagnosticați să-și ascundă povestea decât să se confrunte cu lipsa de înțelegere.
  • Infertilitatea este de multe ori privită drept un moft.
  • În România, un cuplu din cinci se luptă cu ea.

Trăiești într-o lume infertilă. Infertilă de iubire, compasiune și grijă. Grija pentru cei care trăiesc o dramă și luptă cu ea, dar și cu întreaga societate, zi de zi. Pe plan mondial, un cuplu din zece este afectat de probleme de infertilitate. În România, un cuplu din cinci se luptă cu infertilitatea. Și în acest caz, țara noastră este la coada clasamentului în Uniunea Europeană.

Specialiștii spun că, o dată cu afecțiunile medicale, stresul, dar și presiunea pusă pe egalitatea dintre femeie și bărbat, pe plan profesional, pot fi factori definitorii. „Oamenii se gândesc mai mult la……. oamenii se gândesc tot mai târziu să aibă un copil”, spune un medic ginecolog.

Uneori, devine mai firesc pentru cei diagnosticați să-și ascundă povestea decât să se confrunte cu lipsa de înțelegere. Infertilitatea este de multe ori privită drept un moft. Puțini sunt cei care înțeleg că acest diagnostic nu doare, iar bucuria reușitei e triumful suprem pentru întreaga familie.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%

Pentru majoritatea cuplurilor cu astfel de probleme, diagnosticarea în sine e un proces lung şi epuizant de resurse sufletești şi financiare. Caruselul emoțional, te poate copleși. Tehnologia accesibilă de astăzi le oferă mult mai multe șanse de a deveni părinți decât în trecut, iar numărul de medici specializați în medicină reproductivă este mai mare. 

Factorii care determină infertilitatea

Este vorba de afecţiuni medicale precum: infecţiile vaginale, endometritele, patologia tubară (trompe obstruate sau excluse chirurgical), lipsa ovulației, endometrioză, patologia masculină (lipsa spermatozoizilor, număr redus de spermatozoizi, spermatozoizi cu mobilitate sau structură afectată).

Pe de altă parte, există cauze legate de modul de viaţă, alimentaţie, stres, expunerea la radiaţii sau la o serie de substanţe toxice.

Citește și