• Lenjeria purtata de romani se numea subligaculum.
  • Denumirea de boxeri a fost preluată de la pantalonii scurți folosiți în meciurile de box.
  • Criza economică din 1929 dat un nou start la croiala chiloților.

Cum știm cu ce materiale au fost confecționați primii chiloți? Ei bine, în 1991, câțiva alpiniști au găsit în Alpi corpul unui cioban neolitic de acum aproximativ 5000 de ani. Când a fost scos din gheață, s-a descoperit că purta pantaloni de piele de capră.

Faptul că fusese îngropat la temperaturi înalte a permis conservarea intactă a corpului și a hainelor pe care le purta, rămânând în stare foarte bună până  în zilele noastre, conform Quo.es.

Primii chiloți descoperiți

Nu putem ști dacă cei ai lui Ötzi, omul de gheață, sau cei ai lui Tutankhamun au fost primii chiloți care au fost descoperiți în istoria omenirii, dar sunt primii care atestă existența chiloților încă din timpuri străvechi.

Recomandări

TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN GAZA
CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE

Deși Tutankhamun ia premiul pentru cel mai vechi slip, adevărul este că abia la înălțarea Imperiului Roman obiceiul de a purta lenjerie de corp a devenit general, datorită gladiatorilor romani și a subligaculumelor lor. Erau un fel de scutece pe care le purtau din motive igienice și de protecție în timpul spectacolelor lor la Colosseum. Acest subligaculum era purtat doar de bărbați, iar modelul era copiat după cel folosit de războinicii etrusci.

Odată cu trecerea secolelor au evoluat și chiloții, dar nu până la al doilea război mondial când au suferit o schimbare radicală. Lipsa materialelor a făcut ca lenjeria intimă tipică, până la genunchi, să fie scurtată pentru a economisi țesătura. Prin acest mod de economisire a resurselor, s-au născut proiectele care ar da naștere slipurilor actuale. 

Tot din acea perioadă, principalele țesături utilizate s-au schimbat. De la in și lână, bumbacul a trecut la hegemonie, începând să coexiste cu materiale noi precum latexul sau lycra. 

Secolul al XIX-lea, primii boxeri

După ce au trecut prin diferite faze și au urmat cursul variabil al tendințelor predominante ale modei în toată Europa, în secolul al XIX-lea bărbații purtau sub hainele de stradă pantaloni lungi pentru a se proteja de frig și pentru a combate răspândirea mirosurilor corporale. Țesătura vedetă pentru acei chiloți bărbătești era lâna. Această tendință a fost sponsorizată de Dr. Jaeger, fost profesor de fiziologie la Universitatea din Stuttgart și proprietar al companiei Jaeger, specializată în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte din lână.

Puțin mai târziu, în a doua decadă a secolului trecut, acest articol de îmbrăcăminte și-a găsit cea mai estivală versiune, cu bretele sau mâneci, în stilul unui costum întreg. Această invenție a ajuns să fie separată în două piese, ceea ce a dat naștere tricoului și slipului boxer. Acestea se numeau astfel deoarece erau foarte asemănătoare cu pantalonii pe care boxerii îi foloseau în ring. 

Popularitatea acestui tip de lenjerie pentru bărbați a atins apogeul în anii ‘20 ai secolului trecut. În acea perioadă, publicitatea începea să conteze, iar anunțul unei vedete de film purtând pantaloni scurți de boxer și tricou era neprețuit.

 Criza economică din 1929 a dat un nou start la croiala chiloților

Pentru a economisi bani, mânecile lungi ale boxerilor au fost tăiate până la inexistente. Acesta fiind momentul apariției chiloților slip. După cum știm, deși slipul este încă foarte la modă, este unul dintre chiloții antici ai erei moderne.

Cel de-al doilea război mondial a avut un impact mare, atât în ​​designul, cât și în materialele utilizate pentru fabricare. Cusutul a trebuit să se adapteze la lipsa țesăturilor, dedicate pe deplin industriei de război. 

Designul vechilor chiloți a fost baza necesară pentru a ne bucura de chiloții pe care îi cunoaștem astăzi. Îmbrăcămintea mai modernă care a optat pentru tot felul de țesături noi și culori. 

Pe de altă parte, sănătatea a fost luată în considerare și la proiectarea acestui tip de lenjerie de corp. La fel ca în cazul femeilor, au fost recunoscute problemele asociate cu utilizarea lenjeriei de corp incomode, bărbații au prezentat și probleme de sănătate cauzate de modele de lenjerie de corp necorespunzătoare. Forma sau țesăturile nesănătoase au fost schimbate pentru a acorda prioritate confortului.

În concluzie, istoria chiloților nu are o anumită dată de origine, dar se speculează că există de mai bine de 5000 de ani, așa cum s-a demonstrat în cazul omului de gheață sau lui Tutankhamun. De la piele s-a trecut la țesături precum inul, pentru a ajunge la bumbac în secolul al XIX-lea și începând să inoveze cu țesături sintetice în secolul al XX-lea.