• Medicii tineri caută echilibru între viața personală și cea profesională.
  • Aproape jumătate dintre medici raportează o stare de epuizare și cer schimbări la job.
  • Dr. Vaughan: Nevoia unui program flexibil indică o preferință pentru individualism.
  • Dr. Vaughan: Noi, bătrânii, suntem de gardă la urgențe, iar cei de 30 de ani sunt acasă.

Generații întregi, medicii au fost pregătiți să-și sacrifice viața personală pentru pacienți. Acum, tinerii doctori pun sub semnul întrebării această cultură, și caută echilibrul între carieră și viața de familie.

Cei mai vechi practicanți ai meseriei privesc cu scepticism această tendință și cred că devotamentul presupune sacrificii.

Care sunt motivele pentru care tinerii nu mai au răbdare la job și nu își sacrifică viața personală pentru carieră?

„În primul rând, cred că nu se reflectă doar în medicină. Toți tinerii și-au schimbat modul în care se raportează la job. 

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Jobul nu mai înseamnă singurul lucru important în viață până apare familia și așa mai departe, ci este pentru destul de mulți un mijloc prin care, în primul rând, produc bani. Și în al doilea rând, în anumite meseri, dau și un scop mai presus decât asta, cum este cazul medicilor. 

Eu cred că, din punct de vedere sociologic, este un lucru bun, pentru că asigură o sănătate mentală mult mai bună. Există un echilibru, întotdeauna va fi ceva bun pentru angajat și ceva util. Mai ales în cazul medicilor, este foarte importantă sănătatea lor mentală. 

Într-adevăr, este într-o disonanță foarte mare cu vechile moduri în care se raporta la job, în special în cazul medicilor, cu zecile de ore de lucru și așa mai departe. Dar nu este neapărat un aspect negativ, atâta timp cât vorbim de un echilibru real și atâta timp cât vorbim și de dedicare în același timp.

Atâta timp cât sunt la job, să dau tot ce pot, peste 100% dacă se poate, dar să am și timp pentru mine și să am grijă de mine și de sănătatea mea mentală”, a declarat Alexandra Cojocaru, sociolog, pentru Aleph News.

Cum se reflectă schimbarea valorilor în etica muncii tinerilor medici?

„În primul rând, există o mult mai mare flexibilitate în joburi în general. Vedem foarte mulți tineri care nu au neapărat un job stabil, sau care poate au chiar două joburi în același timp. Asta le oferă lor, această flexibilitate, le oferă lor mai multă libertate și ajută mai mult să își găsească realmente un job care este relevant pentru ei și care li se potrivește, pentru că încearcă mult mai multe lucruri. 

Pentru angajator vine cumva cu un downside, dacă pot să spun așa, pentru că înseamnă o retenție mai mică a angajaților, un flux de angajați mai mare și din anumite puncte de vedere, da, mai puțină poate responsabilitate sau dedicare a unor angajați în pozițiile pe care le au”, a declarat Alexandra Cojocaru, sociolog, pentru Aleph News.

Citește și