• După ce avionul a decolat și semnul cu centura de siguranță este oprit, Martin, un profesionist în domeniul călătoriilor, recomandă să întrebi echipajul de cabină când va fi servită mâncarea.
  • El recomandă să petreci 30 de minute plimbându-te prin aeroport, prin duty-free sau chiar în lounge”, înainte de a te îmbarca.
  • Dezvăluind un alt truc pentru a obține un loc bun pentru a dormi, el îi sfătuiește pe călători să aștepte la poarta aeroportului până când toată lumea se îmbarcă”.

Martin Seeley – un profesionist în domeniul călătoriilor și CEO al MattressNextDay – a dezvăluit cele mai bune 10 trucuri pentru a avea un somn liniștit și cum să îți organizezi zborul. Dacă ai poftă de un pahar de vin, cel mai bine ar fi să optezi pentru apă deoarece alcoolul te deshidratează.

1. La ce oră se servește masa? Singura întrebare pe care trebuie să o pui echipajului

După ce avionul a decolat și semnul cu centura de siguranță este oprit, Martin recomandă să întrebi echipajul de cabină când va fi servită mâncarea.

El explică: Nu este nimic mai rău decât să te așezi la culcare și să fii întrerupt de cei care stau lângă tine și mănâncă și aprind luminile. Punând această întrebare de la început, îți poți programa somnul în funcție de mâncare și că nu ești deranjat de serviciu”.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
2. Fă cumpărături până la refuz: De ce este importantă o plimbare în aeroport

El recomandă să petreci 30 de minute plimbându-te prin aeroport, prin duty-free sau chiar în lounge”, înainte de a te îmbarca. Explicându-și abordarea, el spune: Studiile au arătat că doar 30 de minute de exerciții fizice moderate pot crește calitatea somnului. Un alt studiu a constatat că femeile care au petrecut mai mult timp fiind active și au făcut mai mulți pași au raportat un somn îmbunătățit și mai mult timp petrecut dormind, ceea ce este esențial înainte de începerea vacanței”.

3. Locul ideal pentru cel mai odihnitor somn

Alegerea scaunului potrivit în avion, spune Martin, este esențială pentru a te odihni bine. Când vine vorba de alegerea locului, el recomandă să eviți cu orice preț toaletele, deoarece acolo oamenii au tendința de a discuta”.

În schimb, el spune că cele mai bune locuri sunt cele situate în același rând cu aripa. Detaliind de ce aceasta este cea mai bună poziție în avion, el spune: Nu numai că este probabil să fie cea mai liniștită zonă, dar, deoarece aripa este de obicei locul unde se află ieșirea de urgență, vei avea mai mult spațiu pentru picioare”, precizează Daily Mail.

4. Răbdarea poate da roade! Ultimul care aterizează un rând complet

Dacă ai ratat o aripă sau un loc în față, Martin spune să nu îți faci griji”. Dezvăluind un alt truc pentru a obține un loc bun pentru a dormi, el îi sfătuiește pe călători să aștepte la poarta aeroportului până când toată lumea se îmbarcă”.

Dacă ești ultimul care se îmbarcă în avion, poți vedea unde sunt locurile libere și poți alege un loc care are două sau trei locuri libere”.

5. Scapă de băuturile spirtoase! Nu bea niciodată alcool în avion

Când vine vorba despre ce să bei în avion, Martin recomandă  să optezi întotdeauna pentru apă în loc de alcool”.

În timp ce un pahar de băutură ar putea să te ajute să adormi mai ușor la început, pilotul spune că  alcoolul perturbă somnul și scade calitatea acestuia, făcându-te mai obosit dimineața”.

6. În sincronizare: Schimbă ceasul imediat ce te-ai urcat în avion

Schimbările ceasului pot afecta în mod semnificativ somnul, spune Martin, din cauza modificărilor orelor de lumină. El explică:  Deoarece există mai multă lumină, nu mai producem la fel de multă melatonină, care este un hormon care te ajută să dormi”.

Pentru a vă sincroniza corpul, el recomandă să schimbi ceasul imediat ce te urci în avion. În acest fel, poți  dormi și acționa în funcție de acel fus orar”. Dacă zbori pe distanțe lungi, el sfătuiește să te adaptezi la noul fus orar cu aproximativ două-trei zile înainte de zbor  pentru a regla noua rutină de somn”.

7. Descarcă o aplicație de zgomot alb

În loc de muzică sau podcasturi, Martin recomandă descărcarea unor liste de redare de zgomot alb” pe care să le asculți în timpul zborului pentru a îneca sunetele externe.

El dezvăluie că zgomotul alb a fost mult timp indicat ca fiind un ajutor pentru cei care se luptă să doarmă sau suferă de insomnie… iar un studiu din 2021 a constatat că zgomotul alb a ajutat la îmbunătățirea somnului pentru cei care au dificultăți în a dormi din cauza zgomotului ambiental”.

8. Ce să porți: Pregătește un kit de somn.

Ceea ce purtați în avion este de asemenea foarte important, spune Martin. În primul rând, el spune că este esențial să investești într-o pereche bună de șosete confortabile. Proprietarul afacerii explică: Aerul condiționat din avion poate deveni rece, iar purtarea de șosete te poate împiedica să te trezești dacă ai un somn ușor. Un studiu recent a constatat că, în cazul celor care purtau șosete, numărul de treziri a fost de 7,5 ori mai mic decât în cazul grupului fără șosete”.

9. Căștile cu anulare a zgomotului sunt o investiție demnă de luat în seamă

Pentru a asculta zgomot alb sau povești de somn, veți avea nevoie de căști, însă Martin spune că nu ar trebui să aduci orice căști”.

El explică: Deoarece zborul poate fi extrem de zgomotos, zgomotul din unele cabine fiind de peste 85 de decibeli, ceea ce este mai tare decât un aspirator, ar fi ideal să vă aduceți căști cu anulare a zgomotului”.

De asemenea, el recomandă să investești în căști pentru urechi deoarece căștile intraauriculare fără fir riscă să cadă în timp ce dormi și din cauza spațiilor înguste din avion, s-ar putea să nu le mai găsești!”.

10. Dacă zbori alături de copii, respectă rutina

Dacă zbori alături de copii, Martin spune că îi poți ajuta să doarmă respectând rutina lor de culcare. Antreprenorul explică: Deci, dacă asta implică schimbarea în pijamale, spălatul pe dinți și citirea unei cărți, atunci fă asta. Poți merge la baie pentru a-i spăla pe dinți și a-i schimba în pijamale, astfel încât să știe că este timpul să doarmă”.

Citește și: