• Niksen – o tendință olandeză de wellness care înseamnă „a nu face nimic” – a atras atenția întregii lumi ca o modalitate de a gestiona stresul sau de a te recupera de la epuizare.
  • Niksen-ul te poate face și mai productiv, pur și simplu pentru că pauzele permit creierului nostru să se odihnească și să revină cu o mai bună concentrare și atenție susținută.
  • Desigur, o parte din stres poate fi benefică, după cum subliniază Bernet Elzinga, profesor de psihologie la Universitatea Leiden.

Niksen este o tendință olandeză de wellness care înseamnă „a nu face nimic”. A atras pentru prima dată atenția lumii în 2019 ca o modalitate de a gestiona stresul sau de a se recupera de la epuizare. La acea vreme, mulți oameni se plângeau de epuizarea și depresia cauzate de munca excesivă și căutau soluții – motiv pentru care concepte precum ikigai din Japonia sau hygge din Danemarca au intrat și în lexicul englezesc, scrie BBC.

Desigur, o parte din stres poate fi benefică, după cum subliniază Bernet Elzinga, profesor de psihologie la Universitatea Leiden. „Nu este neapărat rău să te afli pentru un moment într-o stare de stres, în care ești foarte concentrat și concentrat. Problema este atunci când acest lucru scapă de sub control”, a spus ea. Dar niksen poate ajuta în acest sens. „Când nu faci nimic, te conectezi la rețeaua ta. Iar această rețea este responsabilă pentru rătăcirea minții și reflecție”, a explicat Elzinga.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

În mod paradoxal, niksen-ul te poate face și mai productiv, pur și simplu pentru că pauzele permit creierului nostru să se odihnească și să revină cu o mai bună concentrare și atenție susținută. Acesta este, probabil, motivul pentru care, deși olandezii nu lucrează multe ore, tind să fie foarte eficienți la locul de muncă. Lucrul peste program nu este încurajat din cauza atitudinii „just be normal, that’s already crazy enough” care predomină în Țările de Jos – un semn către cultura onestă și egalitară a țării.

Citește și