Piața nunților din România este estimată la peste 1 miliard de euro în 2024. Unde aleg românii să-și organizeze nunta

Piața nunților din România este estimată la peste 1 miliard de euro în 2024. Inflația a crescut costurile, dar dorința de a celebra iubirea rămâne puternică. Avem și un nou trend, tinerii optează să-și organizeze evenimentul în locații exotice sau pe plaje străine.

Cum sunt nunțile la noi anul acesta

Piața nunților din România este estimată la peste 1 miliard de euro în 2024, cu aproximativ 60.000 de nunți planificate. Chiar dacă inflația a crescut costurile furnizorilor, tinerii îndrăgostiți continuă să-și organizeze cel mai important eveniment din viața lor. În medie, o nuntă cu 100 de invitați, fie că are loc în inima capitalei, București, sau în Santorini, ajunge la 20.000 de euro.

Costul mediu al organizării unui astfel de eveniment, împreună cu numărul mare de nunți, ridică valoarea totală a pieței la aproximativ 1,2 miliarde de euro. Inflația a contribuit la creșterea prețurilor, cu meniuri pornind de la 100 de euro în București. Prețul ridicat al anumitor elemente, cum ar fi sarmalele la preț de fine dining, reflectă tendințele actuale. Mai nou se fac și credite pentru a acoperi costurile nunților, iar tehnologia a transformat „plicul” tradițional într-un POS, altfel că poți plăti cu cardul, criptomonede sau NFT-uri.

Pe ce plaje aleg românii să-și organizeze nunțile

Grecia este destinația preferată, unde evenimentele se desfășoară aproape non-stop până în octombrie. După asta, destinațiile exotice, precum Mexic, Dubai, Coasta de Azur, Italia, Thailanda, Bora Bora și Maldive, devin locuri de vis pentru cuplurile românești. Ioana Selner, antreprenoarea din spatele businessului „Nuntă pe Plajă”, a organizat aproximativ 150 de evenimente în Grecia.

Alin Caraman, fondatorul Mariage Fest, spune că industria nunților din România este la un nivel comparabil cu cel mondial. Organizatorii unui târg de nunți din Londra au declarat că evenimentul românesc este printre cele mai impresionante, datorită locației și bugetelor. Furnizorii de servicii de s-au aliniat la cele mai înalte standarde mondiale, contribuind la dezvoltarea și diversificarea acestei piețe.

Exit mobile version