• Anumite alimente de post din comerț sunt nesănătoase și te îngrașă
  • Nutriționistul îți recomandă să prepari mesele de post acasă
  • Postul te poate ajuta să slăbești dacă vei consuma alimentele potrivite

A început postul Crăciunului și, cu acest prilej, mulți români țin o cură de detoxifiere atât fizică cât și mentală. Dacă această perioadă te ajută să faci o curățare spirituală, află că alimentele de post supraprocesate îți pot aduce kilograme în plus. Andreea Irimescu are 32 de ani și ține post în mod regulat.

Eu de obicei țin post și am tendința de a lua în greutate. Anul trecut m-am îngrășat trei kilograme în post. Asta pentru că lucrez mult și nu prea am timp să gătesc. Și prefer să mănânc în oraș și să-mi cumpăr mâncare de post de la supermarket. Mănănc produse de patiserie de post, îmi iau șnițel, chifteluțe de post și mulți cartofi prăjiți.


De-a lungul timpului au apărut în comerț numeroase produse de post. Ai tendința să mănânci mulți carbohidrați și amidon, ca să îți țină de foame. Adina Rusu este nutriționist și îți spune că aceste produse sunt foarte bogate în
grăsimi nesănătoase și în zahăr. Ideal ar fi să îți prepari cât mai mult alimentele acasă și să
optezi pentru ingrediente cât mai naturale.

O regulă foarte importantă în perioada postului face referire la includerea proteinelor. Dacă noi nu vom
avea grijă să avem suficiente proteine în alimentația noastră în perioada postului atunci riscăm să ne dereglăm
apetitul și să ne mărim foarte mult porțiile. Proteinele în perioada postului le putem include utilizând incrediente precum fasolea, năutul, chiar și soia, dacă nu este consumată în cantități foarte mari, ciupercile pot fi de folos și de asemenea nucile, migdalele, fisticul.


Nutriționistul îți mai spune că este important ca, în perioada postului, să respecți programul de mese. Îți recomandă ca la micul dejun să apelezi la cereale sau produsele tartinabile precum guacamole și humus. Dar să nu consumi mai mult
de una-două felii de pâine. Iată cum ar trebui să arate un meniu de post echilibrat, astfel încât să nu te îngrași și să te menții în formă.

Recomandări

CÂT DE MULT DĂUNEAZĂ PLASTICUL?
COREEA DE NORD LANSEAZĂ RACHETE HIPERSONICE
CE ECHIPE MERG ÎN OPTIMI LA EURO?
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL LUI GERSHKOVICH
MACRON A DIVIZAT ȚARA
ANCHETA LUI PERRY AJUNGE LA FINAL

La mesele principale putem consumă fie supe sau ciorbe pe bază de legume, acestea fiind foarte bogate în vitamine și minerale importante pentru această perioadă. Sau putem consuma salate mixte. Sau mâncărurile clasice de legume sau de leguminoase, dar având grijă să nu adăugăm foarte mult ulei la preparare și, de asemenea, dând o mare importanță porției de alimente.