• În noaptea de 26 spre 27 octombrie, ora 3:00 devine ora 4:00.
  • Ora de iarnă este ora naturală, conform bioritmului uman.
  • 81 de trenuri vor staționa câte o oră, ca să ne putem alinia la noua oră.
  • Cele mai des întâlnite probleme sunt oboseala, somnolența.
  • Medicii spun că organismul are nevoie de o săptămână să se adapteze.
  • România a introdus ora de vară în 1976, ca să economisească energie.
  • Comisia Europeană vrea să elimine ora de vară, dar nu a făcut nimic concret.

Nu aduce anul ce aduce ceasul. În weekend trecem din nou la ora de iarnă. Practic, revenim la ora naturală. Cele mai importante modificări au loc pe calea ferată. 81 de trenuri vor staționa câte o oră fiecare, ca să ne putem alinia la noua oră. Trecerea la ora de iarnă, sau de vară, după caz, vine cu stresul aferent.

8 din 10 români au remarcat schimbări ale stării de spirit odată cu schimbarea orei, arată un studiu Reveal Marketing Research. Cele mai des întâlnite probleme sunt oboseală pe timpul zilei, somnolență, stări de deprimare sau dificultăți de concentrare și memorare. Cei mai afectați sunt tinerii între 25 și 34 ani.

Ideea orei de vară a fost de fapt rezultatul unei ironii. Benjamin Franklin i-a luat peste picior pe parizienii care obișnuiau să doarmă mai mult. Noi ne-am luat după ruși, ca să facem economie de energie în vremea lui Ceaușescu. Rușii au abandonat schimbarea orei acum 10 ani, noi am rămasa cu ea. Comisia Europeană vrea să elimine ora de vară, dar încă nu a făcut niciun pas concret pentru asta.

Recomandări

GUTERRES, RESPINS ÎN UCRAINA
ISRAELUL ATACĂ IRANUL
TRUMP O CRITICĂ PE HARRIS
TRUMP, VIZAT DE HACKERI
SINGURĂTATEA CA BOALĂ
SE SCHIMBĂ ORA

CFR anunță că activitatea de transport feroviar va trece, începând de duminică, la ora Europei Orientale, ora 04:00 devenind ora 03:00. 81 de trenuri de călători vor staționa pentru 4860 de minute pentru trecerea la ora oficială de iarnă.

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează publicul călător că activitatea de transport feroviar va trece, începând de duminică 27 octombrie 2024, la ora Europei Orientale, ora 04:00 devenind ora 03:00.

În noaptea de 26/27 octombrie 2024, trenurile de călători și marfă vor fi expediate din stațiile de plecare conform orei oficiale de vară, până la ora 4:00, care va deveni ora 3:00.

Trenurile de călători aflate în circulație după ora 4:00 (ora oficială de vară) vor opri în stațiile de parcurs – de regulă în prima stație de oprire destinată călătorilor , evitând opririle în stațiile intermediare – și vor pleca după noua oră a Europei Orientale.

Citește și