• Volkan Yilmaz poate vedea cum se confecționează o geantă și ce materiale se folosesc.
  • Cariera sa de arzător de genți a început în 2021, odată cu o vizită la Louis Vuitton împreună cu soția sa.
  • Volkan Yilmaz poate descoperi cu exactitate cum este fabricată o geantă și ce materiale sunt folosite.

Un meșter în piele are misiunea de a afla valoarea genților, folosind metode drastice: taie genți de designer scumpe, toarnă acetonă pe pielea scumpă și apoi dă foc la resturi.

Poate părea un sacrilegiu, dar este singurul mod în care Volkan Yilmaz poate descoperi cu exactitate cum este fabricată o geantă și ce materiale sunt folosite. Și este o vizionare compulsivă: are 755.000 de urmăritori pe canalul său TikTok, @tanner.leatherstein, iar videoclipurile sale au fost apreciate de șapte milioane de ori.

Există câteva dezvăluiri șocante – cum ar fi poșeta Chanel de 995 de lire sterline, a cărei valoare estimată a fost de doar 75 de lire sterline (costul pielii), al altor materiale și al forței de muncă. Sau poșeta Bottega Veneta care a costat 2.076 de lire sterline, dar despre care Volkan a declarat că valora doar 207 lire sterline.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Aceste cifre se bazează pe cunoștințe serioase din interior. Născut în Turcia, familia lui Volkan a deținut o tăbăcărie, iar el a început să lucreze cu pielea la vârsta de 11 ani. În prezent locuiește în SUA și are propriul brand de accesorii, Pegai.

El explică: „Primul lucru pe care îl fac atunci când evaluez o geantă din piele este să o simt. Este plastică sau pot simți forma naturală a pielii?”.

Adesea, spune el, mărcile de lux „standardizează” pielea, aplicând un strat acrilic pentru a acoperi orice semne sau defecte.

Eu le spun oamenilor să se gândească la ea ca la un machiaj. Pielea are imperfecțiuni pentru că provine de la un animal: există cicatrici, urme de mușcături și așa mai departe. Aproximativ 90 la sută din piele necesită o formă de retușare. Un model sau o textură poate fi imprimat peste acest finisaj plastifiat pentru a da un aspect distinctiv – cum ar fi pielea Saffiano” de la Prada – dar poate fi, de asemenea, folosit pentru a masca materialele de calitate inferioară. Apoi, mă uit la măiestrie – sunt cusăturile perfect aliniate? Cât de complex este designul general? Din ce este făcută căptușeala interioară? Apoi am tăiat în ea. Torn acetonă pe geantă pentru a dizolva finisajul, astfel încât să pot evalua pielea de dedesubt. Arderea materialului mă ajută să-mi dau seama ce tehnică de tăbăcire a fost folosită – unele sunt mult mai scumpe decât altele”.

Bineînțeles, prețul unei genți nu reflectă doar valoarea pielii. Plătim, de asemenea, pentru statutul pe care îl conferă o marcă recunoscută – precum și pentru design și costuri, de la campanii publicitare lucioase până la magazinele emblematice din destinații de cumpărături premium din întreaga lume, scrie Daily Mail.

Ceea ce vrea Volkan să înțelegem este cât de mult plătim pentru aceste extra”. Cariera sa de arzător de genți a început în 2021, odată cu o vizită la Louis Vuitton împreună cu soția sa.

 „Nu intrasem niciodată într-un magazin Louis Vuitton”, ridică el din umeri. Dar când am văzut prețurile, am devenit curios să aflu cum sunt fabricate gențile”.

Dintr-un capriciu, a cumpărat o servietă pentru 1.310 lire sterline, apoi a demontat-o pentru a evalua măiestria. A fost consternat să descopere că partea principală a genții nici măcar nu era făcută din piele, ci din pânză mult mai ieftină. Curând, a început să dezmembreze genți de la tot felul de nume de designeri – și a devenit viral.

Oamenii nu știu ce înseamnă piele bună și ce nu”, explică el. „Nu-și pot da seama uitându-se la ea, așa că presupun că dacă este scumpă, este de bună calitate”. Desigur, brandurile de modă înaltă folosesc adesea cele mai bune materiale. Sper că conținutul meu poate ajuta la evitarea risipei de bani a acestor oameni.

Femail l-a provocat pe Volkan să distrugă gențile de la Marks & Spencer, Zara și Kurt Geiger și să le compare cu cele ale designerului Prada. Iată ce a descoperit:

M&S, Kurt Geiger, Prada și Louis Vuitton nu au răspuns la o solicitare de comentarii. Zara a refuzat să comenteze.

O geantă Prada costă 1.800 de lire sterline, dar el spune că a costat 100 de lire sterline să o facă

Test: Prada folosește foarte mult piele Saffiano, care este acoperită cu un strat plastifiat și apoi ștanțată cu un model hașurat în cruce. Acest aspect este la modă, dar ascunde adevărata calitate a pielii folosite. Partea bună este că finisajul greu face ca geanta să fie rezistentă la apă și la zgârieturi. Când îndepărtez finisajul, pielea care a fost folosită dedesubt este de bună calitate, ceea ce este liniștitor. Cu toate acestea, 42 de lire sterline ar trebui să fie suficiente pentru a acoperi pielea folosită aici, iar cum designul nu este foarte complex, aș estima aproximativ 58 de lire sterline pentru manoperă și accesorii, cum ar fi râvnita insignă Prada.

Verdict: Mie mi se pare că este din plastic. Și având în vedere că estimez că geanta a costat 100 de lire sterline pentru a fi realizată, un adaos de 1.700 de lire sterline este mult pentru a plăti pentru numele de pe etichetă.

Calitate mediocră la Kurt Geiger

Estimarea lui Volkan: 38,75 lire (5,75 pentru piele și 33 pentru manoperă și alte materiale).
Test: Exteriorul acestei genți este din piele de oaie mediocră, care costă aproximativ 2,50 lire sterline pe metru pătrat. Simt că accesoriile – o emblemă cu cap de vultur și o curea cu lanț grosier – nu au detalii, iar cusăturile declarative nu sunt chiar perfecte. Căptușeala interioară arată la fel, din punct de vedere al culorii și al senzației, dar este de fapt realizată din poliuretan – în mod clar o măsură de reducere a costurilor. În general, principala atracție ar fi estetica designului matlasat și numele mărcii.

Verdict: Dacă sunteți în căutarea unei genți emblematice și vă place culoarea izbitoare a acesteia, nu este o opțiune rea, dar manopera nu este impresionantă.

Design simplu, dar bine realizat de Zara

Estimarea lui Volkan: 37,10 lire sterline (20,60 lire sterline pentru piele, 16,50 lire sterline pentru manoperă și alte materiale).
Test: Această geantă este realizată folosind piele de vacă albă imprimată cu un model de pete maro. Este un stil rustic care devine din nou la modă, iar finisajul este de bună calitate.
Designul este, ce-i drept, simplu, dar cusăturile sunt uniforme, iar geanta se simte de înaltă calitate.
Este păcat că detaliile interne, interiorul mânerului și accentul interior al căptușelii sunt din piele poliuretanică falsă, dar acest lucru este clar anunțat online.

Verdict: Acesta este un raport calitate-preț bun. Este simplu, dar foarte bine executat.

O valoare excepțional de bună la M&S

Estimarea lui Volkan: 41,20 lire (12,40 lire pentru piele, 28,80 lire pentru manoperă și alte materiale).
Test: Întreaga geantă este confecționată din piele, cu piele standardizată pe corpul general al genții pentru a oferi un finisaj neted. Cea mai mare parte a genții este din piele de vacă, dar elementul țesut este realizat din piele de bivoliță – o opțiune mai ieftină. Cu toate acestea, nu consider că este o mare problemă. Frumusețea structurii țesute de pe această geantă provine din complexitatea designului, mai degrabă decât din textura pielii, așa că nu este o problemă faptul că în această zonă se folosește piele puțin mai ieftină.

Verdict: Aceasta este o valoare excepțional de bună pentru o geantă bine concepută.