• Introduce mișcarea în rutina zilnică, răsfață-te din când în când și nu te stresa.
  • Cercetările arată că ședințele de exerciții intense pot fi benefice pentru sănătate.
  • Adoptarea moderației spun mulți centenari că este importantă pentru o viață mai lungă.
  • Cercetările sugerează că relațiile fericite pot avea impact la fel de mare asupra longevității.
  • LongeviQuest a stat de vorbă cu peste 1000 de persoane centenare și supercentenare pentru studiu.

Care este secretul longevității? Cercetătorii de la LongeviQuest vor să-ți răspundă la această întrebare și au discutat cu centenari din Japonia, America Latină și Statele Unite pentru a le afla secretele.

Oamenii care au împlinit un secol de viață și care trăiesc în țări diferite au obiceiuri, diete și stiluri de viață distincte, iar longevitatea depinde, în parte, și de moștenirea genetică. Însă au și câteva trăsături comune pe care le-au identificat cercetătorii de la LongeviQuest, organizație care certifică vârsta celor mai bătrâni oameni din lume. Au stat de vorbă cu peste 1.000 de persoane centenare și supercentenare (care au împlinit 110 ani) și au descoperit obiceiurile comune ale acestor oameni cu o longevitate extraordinară.

Primul lucru de pe listă pe care îl tot auzim zilnic, este să introduci mișcarea în rutina zilnică. În Japonia, persoanele vârstnice fac „gimnastică radio”, care include exerciții în care se folosește greutatea corpului coordonate de o emisiune radio. Acest tip de mișcare și alte serii scurte de exerciții în rutina zilnică. Un studiu publicat anul acesta sugerează că 4-5 minute de activitate fizică viguroasă pot reduce riscul de cancer.

Recomandări

SIMȚI MAGIA SĂRBĂTORILOR
MAȘINA CARE TE SPALĂ
AJUTOR PENTRU CLIMĂ
GREVE ÎN ITALIA
EDITORIALUL LUI CRISTOIU

Permite-ți să te răsfeți din când în când. Longeviquest a întâlnit centenari și supercentenari care au fumat și au consumat alcool de-a lungul vieții, în timp ce alții au mâncat foarte sănătos. Experții sunt de acord că nu există niveluri sigure ale fumatului sau ale consumului de alcool. Excesele sunt dăunătoare. Dar o ciocolată și un vin din când în când, nu strică.

Ferește-te de „oamenii toxici, recomandă María Morera, cea mai în vârstă persoană din Spania confirmată de LongeviQuest, „Am fost atent cu cine mă asociez și m-am asigurat că nu-i las pe ceilalți să aibă o influență prea mare asupra deciziilor mele”, a spus el.

Cercetările sugerează că relațiile fericite pot avea impact la fel de mare asupra longevității ca exercițiile și dieta sănătoasă. Nu te stresa cu lucruri pe care nu le controlezi. Mulți centenari nu-și fac griji pentru lucruri care nu depind de ei. Persoanele în vârstă cu care a discutat „tind să fie foarte relaxate, în ciuda a ceea ce se întâmplă în jurul lor”, spune ea. Iar centenarii nu se streseze în legătură cu propria longevitate, se bucură de viață și sunt fericiți să fie încă aici, dar niciunul nu a încercat să atingă longevitatea.

Citește și