• Femeile care consumă peste 10g de zahăr pe îmbătrânesc mai repede.
  • 10 grame de zahăr pe zi este echivalentul a două linguri.
  • Oamenii care au pierdut o persoană apropiată îmbătrânesc mai repede.
  • Cercetătorii au observat îmbătrânirea prematură prin probe de sânge.
  • Studiul a fost făcut timp de 30 de ani, pe 20.745 de persoane.

Spune-mi ce mănânci, ca șă-ți zic cât de repede îmbătrânești. Inamicul numărul unu este zahărul, iar fiecare gram își lasă amprenta asupra corpului, avertizează cercetătorii de la Universitatea California. Dacă renunți la cel puțin zece grame de zahăr pe zi, echivalentul a două lingurițe, îți poți inversa ceasul biologic cu aproape trei luni. Pe românește, vei fi mai tânăr. Dar cât zahăr conțin alimentele? În medie, o tabletă de ciocolată cu lapte are aproximativ 25 de grame de zahăr adăugat. Multe alimentele care ,aparent, sunt inofensive conțin cantități uriașe de zahăr.

Când un singur om e trist, toată lumea devine tristă. Iar suferința intensă te îmbătrânește, arată un studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea din Columbia. Timp de aproape 30 de ani, oamenii de știință au măsurat cu cât te îmbătrânește biologic durerea sufletească. Au folosit probe de sânge de la 20.000 de persoane și au măsurat gradul de îmbătrânire prin markeri ADN.

Persoanele care au suferit două sau mai multe pierderi au avut vârste biologice mai înaintate, arată cercetătorii. Pe lângă îmbătrânirea prematură, suferința te afectează psihic, crește riscul de boli de inimă și deces, scrie The Guardian.

Recomandări

„TRUMP E UN BUFON IDIOT”
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
TRUMP: O URĂSC PE TAYLOR SWIFT!
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
LA CE-I SERVEȘTE ȘCOALA?
S.O.S SECRET SERVICE

Pierderea pe cineva apropiat, ca un membru al familiei, te poate face să îmbătrânești mai repede, spune un nou studiu de la Columbia University Mailman School of Public Health și Butler Columbia Aging Center. Studiul a constatat că persoanele care și-au pierdut un părinte, un partener, un frate sau un copil au prezentat semne de vârstă biologică mai înaintată în comparație cu cei care nu au experimentat astfel de pierderi. Cercetarea a fost publicată în JAMA Network Open .

Îmbătrânirea biologică este scăderea treptată a modului de funcționare a celulelor, țesuturilor și organelor tale, ceea ce duce la un risc mai mare de boli cronice. Oamenii de știință măsoară acest tip de îmbătrânire folosind markeri ADN cunoscuți sub numele de ceasuri epigenetice.

Citește și