• 84% dintre germani și 69% dintre francezi spun că nu au suficient timp liber.
  • Germanii și francezii își iau cele mai multe zile de vacanță, 27 și respectiv 29 de zile pe an.
  • Sondajele arată că românii se simt mulțumiți cu numărul de zile libere.

2 din 3 angajați din întreaga lume se simt „privați de vacanță“, conform unui sondaj recent. 84% dintre germani și 69% dintre francezi spun că nu au suficient timp liber. Raportul arată că acest sentiment nu depinde doar de numărul de zile libere, ci și de obiceiurile culturale legate de muncă și timp liber.

Ce țări au cele mai multe zile libere

Germanii și francezii își iau cele mai multe zile de vacanță, 27 și respectiv 29 de zile pe an. În Germania, doar 42% dintre angajați simt că angajatorii îi susțin să-și ia vacanță, iar asta contribuie la sentimentul de vinovăție și incapacitatea de a se deconecta complet. Iar la polul opus sunt americanii și japonezii, care își iau cele mai puține zilele libere, 11 și respectiv 12 zile pe an. Cu toate acestea, pentru ei este o normalitate. Ba mai mult, americanii tind să-și trateze dreptul la concediu ca pe o plăcere vinovată.

Cum arată situația în România?

România are un număr relativ ridicat de zile libere legale, comparativ cu alte țări europene. Anul acesta angajații din România vor avea 17 zile libere legale, la fel ca în Bulgaria. Sondajele arată că românii se simt mulțumiți cu numărul de zile libere. Nu sunt deloc de acord cu americanii. Noi iubim vacanțele, iar ei se declară mult prea ocupați pentru a pierde timpul pentru planificarea unei vacanțe.

Recomandări

CE I-A SPUS CHARLES LUI SIR KEIR STARMER?
ORBAN SE ÎNTÂLNEȘTE CU PUTIN
PEDRO SANCHEZ VIZITEAZĂ ROMÂNIA
MALPENSA DEVINE BERLUSCONI
PUTIN DESCHIDE O POARTĂ SPRE DONEȚK
ASPRETELE, VĂZUT PENTRU PRIMA OARĂ NOAPTEA

Citește și