• Tinerii care au declarat că au o utilizare problematică a smartphone-urilor, un model de comportamente asemănător dependenței.
  • Utilizarea problematică a smartphone-urilor se referă la comportamente precum panica atunci când telefonul nu este disponibil.
  • Aproximativ 44% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani care foloseau dispozitivul în mod problematic au raportat simptome de anxietate.

Conform unei noi cercetări, adolescenții care au o relație problematică cu smartphone-urile lor sunt mai predispuși să sufere de anxietate, depresie și insomnie decât cei care nu fac acest lucru. Potrivit cercetătorilor de la King’s College din Londra, tinerii care au declarat că au o utilizare problematică a smartphone-urilor, un model de comportamente asemănător dependenței, au fost de două ori mai predispuși să raporteze simptome de anxietate în comparație cu cei care nu au această problemă, scrie Sky News.

Utilizarea problematică a smartphone-urilor se referă la comportamente precum panica atunci când telefonul nu este disponibil, dificultatea de a controla timpul petrecut pe telefon și utilizarea telefonului în detrimentul altor activități semnificative.

Potrivit studiului, acest comportament afectează o minoritate de adolescenți și, deși este mai puțin extrem decât o dependență, cercetătorii cred că în curând ar putea exista suficiente dovezi pentru ca medicii să îl recunoască ca atare.

Recomandări

ZELE VREA TOMAHAWK
NEOM INAUGUREAZĂ SINDALAH
BEZOS ÎȘI APĂRĂ ZIARUL
NETFLIX LANSEAZĂ MOMENTE
MAPN VREA LEGE PT DRONE
CANICULA UCIDE

Aproximativ 44% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani care foloseau dispozitivul în mod problematic au raportat simptome de anxietate, comparativ cu 26,4% care nu foloseau dispozitivul, în timp ce aproximativ 56% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani care foloseau dispozitivul în mod problematic aveau simptome de depresie, comparativ cu 35,8% care nu foloseau dispozitivul.

Există o diferență între timpul petrecut pe ecran, care reprezintă numărul de minute petrecute pe telefon, și utilizarea problematică a unui smartphone.

Cercetătorii au constatat că utilizarea TikTok și Instagram a fost mai mare în rândul tinerilor între 16 și 18 ani cu o utilizare problematică a smartphone-urilor, dar utilizarea WhatsApp, jocurile și utilizarea generală a internetului au fost aproximativ aceleași între ambele grupuri.

Citește și