- Specialiștii recomandă ca copiii de 5 ani să stea doar o singură oră în fața telefonului.
- Studiul arată că doar 25% din copiii de sub 2 ani petrec un timp rezonabil în fața ecranului.
- Cercetătorii spun că este foarte greu pentru părinți să le impună restricții copiilor.
Măncare, somn și … telefon! De asta are nevoie un copil să trăiască în era digitală.
Advertisment
Un studiu publicat în JAMA arată că 50% dintre copiii europeni petrec prea mult timp în fața ecranului.
Nu e ușor nici să îi oprești. Un studiu făcut de Universitatea Lund din Suedia arată că părinții au probleme cu limitarea timpului copilului lor pe internet.
Recomandări
Cum putem să îi luăm pe cei mici din fața ecranului fără să simtă că sunt pedepsiți?
„În primul rând ar trebui să se întâmple acest lucru pe parcurs, nu brusc, pentru că un copil întotdeauna va fi nemulțumit și va avea momente în care se va răzvrăti dacă nu va fi lăsat să facă ceea ce își dorește.
Pe de altă parte, este important ca părinții să fie prezenți mai mult în viața copiilor prin activități diverse. Vă dau un exemplu. De curând vorbeam cu o prietenă și întrebam ce face cu pitica ei de grupa mare la grădiniță, ca să o ia din fața device-ului, în fața laptop-ului sau a telefonului, și spunea că o implică în activități practice din casă. Eventual în bucătărie, în momentul în care ea gătește, să facă și cea mică anumite activități.
Dar se joacă pur și simplu alături de fetița ei făcând în casă un cort, făcând diverse activități. Hai să aranjăm produsele ca și cum am fi într-un magazin, hai să facem pe doctorita, hai să facem pe asistenta, sau hai să facem pe bucătăreasta. Și e important ca părinții să facă activități împreună cu copii.
Așa poate până la o anumită vârstă. Poți să-i duci în colectivitate cu alți copii, tocmai în ideea de a se juca cu alți copii și a nu mai sta în casă în fața calculatoarelor”, a declarat Gabriel Chicioreanu, specialist în parenting, pentru Aleph News.
Cât de conștienți sunt părinții de cât de mult sunt copiați și luați drept exemplu de copii și atunci când vine vorba de smartphone?
„Din păcate majoritatea părinților care se comportă astfel nu sunt conștienți de aspectul nociv pe care îl are un astfel de comportament în viața copiilor lor. Că noi uităm că orice copil, de fapt, își copiază părinții până undeva la vârsta de 12-14 ani și ceea ce va vedea în familie, exact acel lucru va face.
Pentru că dacă tu, părinte, ai voie, eu, copil, de ce n-am voie? Și atunci este foarte puțin probabil că un copil să meargă la joacă în condițiile în care părintele stă pe telefon.
Pe de altă parte sunt cu părinți care își duc copiii în locurile de joacă și în timpul respectiv ei stau pe telefon ca să-și ocupe timpul. Din păcate partea aceasta de social media ocupă foarte mult din viața adulților și este în detrimentul copiilor”, a declarat Gabriel Chicioreanu, specialist în parenting, pentru Aleph News.
Citește și
- Priyanka Chopra Jonas spune că este prima dată când primește un salariu egal cu cel al unui actor masculin pentru rolul pe care îl are în Citadel
- Cititul împreună cu copilul tău are beneficii enorme. Consilier parenting: „Se transformă într-un moment de conectare”
- STUDIU. Utilizarea excesivă a telefonului de către părinți afectează dezvoltarea emoțională a copiilor
Partenerii noștri