• Cercetările au început recent să descopere de ce muzica pare să fie un indiciu atât de bun pentru invocarea amintirilor.
  • Muzica ne captează adesea atenția, datorită modului în care ne afectează mintea, corpul și emoțiile.
  • Acest lucru sugerează că utilizarea muzicii în scop terapeutic poate fi deosebit de importantă.

Această experiență – atunci când muzica ne aduce aminte de evenimente, persoane și locuri din trecutul nostru – este cunoscută sub numele de memorie autobiografică evocată de muzică și este o experiență comună. Adesea apare ca o amintire involuntară. Adică, nu facem niciun efort pentru a încerca să ne amintim astfel de amintiri, ele pur și simplu ne vin în minte în mod spontan.

Cercetările au început recent să descopere de ce muzica pare să fie un indiciu atât de bun pentru invocarea amintirilor. În primul rând, muzica tinde să însoțească multe evenimente distinctive ale vieții, cum ar fi balurile de absolvire, nunțile și înmormântările, astfel încât poate juca un rol important în reconectarea noastră cu aceste momente de autodefinire. De asemenea, muzica ne captează adesea atenția, datorită modului în care ne afectează mintea, corpul și emoțiile.

Atunci când muzica ne atrage atenția, acest lucru crește probabilitatea ca ea să fie codificată în memorie împreună cu detalii ale unui eveniment de viață. Iar acest lucru înseamnă apoi că poate servi ca un indiciu eficient pentru a ne aminti acest eveniment ani mai târziu.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Amintiri pozitive

În cadrul unei cercetări recente, cercetătorii au descoperit că natura emoțională a unei piese muzicale este un factor important în modul în care aceasta servește drept indiciu pentru memorie. Ei au comparat muzica cu alte indicii emoționale de memorie care au fost evaluate de un grup mare de participanți ca fiind cele care transmit aceeași expresie emoțională ca și extrasele muzicale pe care le-am folosit. Aceasta a inclus compararea muzicii cu „sunete emoționale”, cum ar fi natura și zgomotele din fabrică și „cuvinte emoționale”, cum ar fi „bani” și „tornadă”.

Când a fost comparată cu aceste indicii potrivite din punct de vedere emoțional, muzica nu a stârnit mai multe amintiri decât cuvintele. Dar ceea ce au descoperit a fost că muzica a evocat amintiri mai consistent pozitive decât alte sunete și cuvinte cu caracter emoțional.

Acest lucru a fost valabil mai ales pentru stimulii emoționali negativi. Mai exact, muzica tristă și furioasă a evocat mai multe amintiri pozitive decât sunetele sau cuvintele triste și furioase. Se pare, așadar, că muzica pare să aibă capacitatea de a ne reconecta cu momente emoționale pozitive din trecutul nostru. Acest lucru sugerează că utilizarea muzicii în scop terapeutic poate fi deosebit de fructuoasă.