• Fiecare dintre noi a vizionat cel puțin o dată în viață un film emoționant care a scos la iveală cea mai emotivă persoană din lume.
  • Aceste emoții ne arată de fapt că ne cunoaștem pe noi înșine și că nu ne temem de propriile sentimente.
  • Un nou studiu a arătat că, persoanele care plâng în timp ce se uită la filme sunt de fapt mult mai puternice și mai stabile din punct de vedere emoțional.

Ce filme te pot face să plângi iar și iar? Fiecare dintre noi a vizionat cel puțin o dată în viață un film emoționant care a scos la iveală cea mai emotivă persoană din lume.

Titanic, The Notebook, The Boy in the Striped Pajamas, sunt filme cu teme complet diferite, și în același mod ne pot emoționa și ne pot face să plângem. Uneori ne este greu să ne stăpânim lacrimile pentru că ne conectăm cu personajele și dezvoltăm un sentiment de empatie, chiar dacă suntem conștienți că sunt persoane și situații fictive.

Este o credință socială populară că oamenii care plâng în timp ce se uită la filme sunt slabi. Cu toate acestea, aceste emoții ne arată de fapt că ne cunoaștem pe noi înșine și că nu ne temem de propriile sentimente – iar aceasta este una dintre cele mai mari forțe emoționale pe care o persoană le poate avea.

Recomandări

CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE
AMENINȚĂRI DIN 2013
CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?

Un nou studiu a arătat că, persoanele care plâng în timp ce se uită la filme sunt de fapt mult mai puternice și mai stabile din punct de vedere emoțional.

De ce ne atașăm de personaje care nu există?

Plânsul în timpul filmelor înseamnă că avem capacitatea de a ne raporta la starea emoțională pe care o trăiește o altă persoană pe baza situației și a expresiilor faciale. Chiar dacă știm că durerea aparține altcuiva, de exemplu, unui personaj dintr-un film, știm cum este să suferi, să fii trist, să tânjești sau să te bucuri și, prin urmare, ne putem identifica cu o altă persoană care manifestă aceeași emoție.

Psihologia spune că oamenii empatici sunt mult mai duri, deoarece experimentarea sentimentelor altora este extrem de obositoare. Acest tip de conexiune cu alți oameni este o abilitate socială importantă și ar trebui să o respectăm, nu să o diminuăm. Plânsul în timp ce te uiți la filme, arată cercetările, poate fi ușor legat de inteligență, extroversie și stima de sine. Această abilitate este cea care ne poate ajuta să avem mai mult succes la locul de muncă, în educație și în relațiile interpersonale.

Femeile care au plâns în timpul filmului au dezvăluit cercetătorilor că s-au simțit triste după film, în timp ce bărbații au recunoscut că au simțit o legătură cu filmul și cu personajele pe care le priveau pe micul ecran. Oamenii puternici din punct de vedere mental ocupă, de obicei, roluri de conducere în societate. Deși pare contradictoriu la prima vedere, experimentul a arătat că extrovertiții încrezători au plâns, în timp ce introvertiții, care se caracterizează prin faptul că sunt închiși față de ei înșiși și față de ceilalți, puteau viziona un film trist fără să verse o lacrimă.

Plânsul în timp ce te uiți la filme este un semn de putere emoțională

Plânsul în timpul unui film face parte din experiența de a ne bucura pe deplin de scenariul unei situații care ne-ar întrista în realitate. De exemplu, persoanele care au experimentat gustul amar al despărțirii unei relații de dragoste se vor identifica mai ușor cu eroii din filmele romantice.

Totuși, acest lucru nu înseamnă neapărat că ne vom întrista doar în legătură cu situația pe care am trăit-o direct. Cercetătorii au ajuns la concluzia că ne conectăm cu personajele pentru că avem capacitatea de a trăi în două lumi paralele în același timp. Deși suntem conștienți că ecranul este limita raționalității, în timp ce vizionăm un film intrăm într-o lume separată a personajelor care ne pot afecta emoțiile la fel ca în realitate.

Data viitoare când te doare inima în timp ce urmărești un titlu trist, nu-ți reține lacrimile, ci lasă-ți emoțiile să iasă la iveală și arată-ți puterea emoțională.