• Reducerea carbohidraților îmbunătățește markerii metabolici, chiar fără reducerea caloriilor.​
  • Participanții au avut o mai bună gestionare a unei mese bogate în grăsimi după diete sărace în carbohidrați.​
  • Nivelurile de trigliceride au scăzut în urma dietei cu conținut redus de carbohidrați.​
  • Participanții au fost adulți cu vârste între 20 și 65 de ani, cu supraponderalitate sau obezitate.​

Reducerea carbohidraţilor din alimentaţie, chiar şi fără restricţii calorice semnificative, poate oferi aceleaşi beneficii metabolice ca şi postul intermitent, conform unui nou studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea Surrey din Marea Britanie.

Metabolismul tău iubește dietele sărace în carbohidrați

Oamenii de ştiinţă au examinat adulţi cu vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani, clasificaţi ca având kilograme în plus sau obezitate.

Participanţii au urmat trei planuri alimentare diferite pe parcursul unei singure zile: o dietă standard cu niveluri tipice de carbohidraţi, o dietă săracă în carbohidraţi cu un aport caloric normal şi o dietă săracă în carbohidraţi cu restricţie calorică semnificativă.

Recomandări

ERIC IA BRONZUL LA ROBOTICĂ
SUA ATACĂ YEMENUL
CE MĂNÂNCI AZI?
SPANIA E ATACATĂ
SUCCES FĂRĂ ONLINE
TRUMP AMENINȚĂ CU VETO

Rezultatele au arătat că ambele diete cu conţinut redus de carbohidraţi, indiferent de reducerea caloriilor, au dus la îmbunătăţiri ale markerilor metabolici ai participanţilor şi la o mai bună gestionare a unei mese bogate în grăsimi, inclusiv niveluri reduse de trigliceride – un tip de grăsime din sânge care poate duce la boli de inimă – şi o trecere spre arderea grăsimilor pentru energie.

Am descoperit că, prin simpla restricţionare a carbohidraţilor, fără a suporta restricţii calorice extreme, putem obţine efectele metabolice asociate cu postul pe termen scurt. Acest lucru sugerează că reducerea periodică a aportului de carbohidraţi ar putea fi o modalitate mai accesibilă şi sustenabilă pentru oameni de a-şi gestiona şi îmbunătăţi sănătatea metabolică”, a explicat Dr. Adam Collins, coautor al studiului şi profesor asociat de nutriţie la Universitatea Surrey.

Studiul, publicat în European Journal of Nutrition, a evidenţiat, de asemenea, că, deşi participanţii au experimentat o creştere a senzaţiei de foame în zilele cu conţinut scăzut de carbohidraţi, aceasta nu s-a tradus printr-un aport alimentar crescut în următoarele două zile. Acest lucru sugerează că organismul se poate adapta la aportul redus de carbohidraţi, făcând potenţial mai uşoară aderarea la această dietă pe termen lung.

Această cercetare oferă o perspectivă nouă şi promiţătoare asupra intervenţiilor dietetice pentru sănătatea metabolică şi ar putea avea un impact asupra gestionării afecţiunilor precum diabetul de tip 2, bolile de inimă şi obezitatea„, a adăugat Dr. Collins.

Citește și