• Economisirea ajută la reducerea anxietății legate de bani, la scăderea probabilității de a avea probleme cu datoriile și la o mai bună capacitate de a face față evenimentelor neașteptate.
  • În prezent, ratele dobânzilor plătite de furnizorii de economii s-au îmbunătățit, cu un cont mediu cu acces facil plătind o dobândă de 3,12%.
  • Raportul realizat de cercetătorii de la Universitatea Bristol a constatat că cei cu venituri mici care economisesc au niveluri de satisfacție în viață similare cu cei mai bogați care nu economisesc.

Economisirea regulată de bani poate ajuta la îmbunătățirea somnului, sugerează un nou raport, conform BBC.

Punerea deoparte a unei sume lunare, oricât de mică ar fi aceasta, îi ajută, de asemenea, pe oameni să se relaxeze și să fie mai optimiști în ceea ce privește viitorul, a constatat studiul realizat de cercetătorii de la Universitatea Bristol. Aceștia au afirmat că cei cu venituri mici care economisesc au niveluri de satisfacție în viață similare cu cei mai bogați care nu economisesc.

Un sfert dintre adulții din Regatul Unit au economii mai mici de 100 de lire sterline, conform sondajelor. Economisirea a fost dificilă în ultimii ani, din cauza creșterii puternice a facturilor și a prețurilor la alimente – chiar dacă dobânzile plătite de bănci și de societățile de construcții s-au îmbunătățit.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Se estimează că șase din 10 persoane au obiceiul de a economisi, iar organizațiile caritabile susțin că punerea deoparte a banilor – chiar și atunci când au un venit mic – îmbunătățește rezistența financiară.

Raportul elaborat de Centrul de Cercetare în Domeniul Finanțelor Personale al Universității Bristol a sugerat că economisirea regulată duce la îmbunătățirea satisfacției în viață, chiar dacă se pune deoparte doar o sumă mică.

Raportul a sugerat că acest lucru este rezultatul unei mai puține anxietăți legate de bani, al unei mai puține probabilități de a avea probleme cu datoriile sau al unei mai bune capacități de a face față evenimentelor neașteptate. Situația este relativ complexă, cu alți factori în joc, inclusiv dacă economiile au fost deja constituite și schimbarea circumstanțelor pentru diferite grupe de vârstă.

Cercetătorii au luat în considerare diverse studii, inclusiv unul care a urmărit economiile a mii de persoane pe o perioadă de 10 ani. Aceștia au sugerat o îmbunătățire a satisfacției vieții în urma economisirii, dar și un dezavantaj atunci când nu se economisește.

Cu toate acestea, alte evenimente de viață au avut un impact mai mare. De exemplu, mutarea acasă sau căsătoria au îmbunătățit într-o mai mare măsură bunăstarea mentală. Pierderea unui loc de muncă sau nașterea de copii au creat un deficit relativ mai mare de bunăstare mentală.

Ratele dobânzilor plătite de furnizorii de economii s-au îmbunătățit într-o perioadă în care ratele dobânzilor au fost mai ridicate. În prezent, potrivit serviciului de informații financiare Moneyfacts, un cont mediu cu acces facil plătește o dobândă de 3,12 %. Blocarea banilor timp de un an aduce un randament mediu de 4,65%.

Cu toate acestea, se așteaptă ca randamentele să devină mai puțin generoase atunci când Banca Angliei va reduce ratele dobânzilor de referință. O primă scădere ar putea avea loc în luna august.

Citește și