• Studiu: Predispoziția genetică a prietenilor poate fi preluată.
  • Tinerii de 16-19 ani sunt cei mai predispuși la dezvoltarea tulburărilor mentale.
  • E. Dobre: „Nu doar genele proprii, ci și trăsăturile prietenilor și ale familiei, pot conduce la copierea problemelor”.

Cine se aseamănă se adună. Și acum s-a demonstrat științific. Un studiu recent din Jurnalul American de Psihiatrie arată că genele prietenilor îți pot influența sănătatea mintală. Dacă sunt predispuși genetic la anumite tulburări, riscul să le dezvolți și tu crește, fie că vorbim despre probleme precum consumul de substanțe și, într-o măsură mai mică, despre depresie. Cum putem preveni astfel de tulburări?

Cum interacționează genele prietenilor cu mediul social pentru a influența sănătatea mintală?

„Nu doar genele proprii, ci și trăsăturile prietenilor și ale familiei, pot conduce la copierea problemelor. Cu cât stăm mai mult în jurul dificultăților cu care oamenii se confruntă, acestea fiind legate inclusiv de sănătatea emoțională, ele se pot transmite din comportamentul celor din jur în comportamentul nostru. Fiecare sistem familial are uneltele necesare pentru a susține membrul simptomatic. Cu cât focusul se pune mai mult pe problemă, acea problemă va persista mai mult în viața noastră”, a declarat Elena Dobre, psiholog, pentru Aleph News.

Recomandări

HACK-URI FURATE
COLABORAREA E CHEIA
AJUNG ÎN 15 MINUTE
LOCAL, DAR LA ALȚII
LOVATO LANSEAZĂ DOCUMENTAR
NU NE MAI VINDECĂ NIMIC

Citește și