• Cercetătorii au descoperit că persoanele care urmează o dietă pe bază de plante au înregistrat o scădere de 10% a nivelului de colesterol LDL și o reducere de 7% a colesterolului total.
  • Dieta pe bază de plante poate oferi un beneficiu distinct persoanelor cu colesterol ridicat, având un impact similar cu cel al medicamentelor precum statinele.
  • Rezultatele studiului arată că dieta pe bază de plante poate reduce riscul de boli cardiovasculare cu până la 7%, iar adoptarea unei astfel de diete încă din tinerețe poate avea efecte substanțiale asupra sănătății vasculare pe termen lung.

Conform unui nou studiu, doar 1 din 10 americani consumă suficiente fructe și legume, care reprezintă o cale cheie către o sănătate bună. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că adoptarea unei diete pe bază de plante poate avea un beneficiu distinct pentru persoanele diagnosticate cu colesterol ridicat, realtează CNN.

Studiul s-a concentrat pe nivelurile de LDL sau lipoproteine cu densitate scăzută, adesea cunoscute sub numele de colesterol ridicat, pentru că acumularea acestuia poate crește riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă. Participanții la studiu care au urmat o dietă pe bază de plante au înregistrat o scădere de 10% a nivelului de LDL și o reducere de 7% a colesterolului total în comparație cu cei care au consumat atât carne, cât și plante.

„Acest lucru corespunde unei treimi din efectul administrării de medicamente pentru scăderea colesterolului, cum ar fi statinele, și ar duce la o reducere cu 7% a riscului de boli cardiovasculare la cineva care a menținut o dietă pe bază de plante timp de cinci ani”, a declarat Dr. Ruth Frikke-Schmidt, autorul principal al studiului și profesor de biochimie clinică și medic șef.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Această reducere ar putea duce la o scădere cu 7% a riscului de boli cardiovasculare la persoanele care mențin o dietă pe bază de plante timp de cinci ani.

Studiul a analizat rezultatele a 30 de studii clinice randomizate, publicate între 1982 și 2022, care au investigat impactul dietelor vegetariene sau vegane asupra colesterolului și a apolipoproteinei B, o proteină din sânge asociată cu grăsimile și colesterolul ridicat. Analiza a evidențiat că persoanele care adoptă o dietă vegetariană sau vegană au înregistrat o reducere de 14% a nivelului de apolipoproteină B.

Cu toate acestea, impactul dietei asupra colesterolului poate fi limitat pentru persoanele cu predispoziție genetică la producția excesivă de colesterol. Astfel, influența colesterolului ridicat este mai puternică în funcție de genele individuale decât de dieta adoptată.

„Moștenesc tendința ficatului lor de a produce prea mult colesterol, ceea ce înseamnă că un colesterol ridicat este influențat mai puternic de genele noastre (ADN) decât de dieta noastră”, a declarat Robert Storey, profesor de cardiologie la Universitatea din Sheffield din Regatul Unit.

Citește și: