• Predată cât mai devreme, politețea este unul dintre cei mai importanți piloni ai traiului în societate.
  • Asigură o bună coeziune socială, dar limitează și relațiile conflictuale.
  • Politețea are impact și asupra bunăstării unei persoane.

Este politețea cheia fericirii? Așa s-ar părea! A fi politicos înseamnă, evident, a da dovadă de curtoazie, civilizație, bune maniere și educație. Este mai ales un atu imens dacă nu vrei să arăți nepoliticos și lipsit de respect față de cei din jur, în sfera privată și profesională. La fel de simplu ca un „bună ziua”, „după tine” sau un „mulțumesc”, acest set de reguli care ne guvernează comportamentul este predat încă din copilărie. Pe lângă faptul că îți îmbunătățesc comunicarea, răspândesc simpatie și bunătate în jurul tău, aceste mici acte de curtoazie, aparent inofensive, au efecte pozitive asupra bunăstării și sănătății tale mintale.

La ce e bună politețea?

Adesea spunem că politețea și bunele maniere se pierd în societățile noastre, care tind să favorizeze moduri de comunicare din ce în ce mai rapide și mai directe. Totuși, regulile de bază ale politeței, la fel de simple că salutul, pot avea mult mai multe repercusiuni pozitive decât ai putea crede! În primul rând, politețea iți permite să construiești relații mai puternice cu ceilalți și să creezi un climat armonios. Cu cât ești mai plăcut și mai empatic cu ceilalți, cu atât mai mulți oameni vor răspunde și rețeaua ta de socializare va fi mai mare.
Politețea nu vă permite doar să vă exprimați considerația față de ceilalți, ci și față de voi înșivă prezentându-vă ca o persoană respectabilă și atractivă. În plus, vei dobândi o mai mare stimă de sine. „ Când îi ajutăm pe alții și facem acte de bunătate, creierul nostru eliberează endorfine, substanțele chimice care ne fac să ne simțim plini de energie și veseli ”, explică psihologul clinician american Lara Honos-Webb într-un articol din Psychology Today .

Politețea reduce efectele stresului și ale izolării

În plus, politețea ajută la reducerea conflictelor și a tensiunilor prin stabilirea unui climat propice ascultării și înțelegerii. Un studiu de la Universitatea Yale publicat în Clinical Psychological Science a dezvăluit că persoanele care adoptă comportamente pro-sociale, cu alte cuvinte acte voluntare, cum ar fi ținerea ușii pentru cineva, ajutarea unei persoane în vârstă in autobuz sau angajarea într-o conversație prietenoasă, spontană, sunt mai pozitive și într-o dispoziție mai bună decât în zilele în care sunt mai puțin utile.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT


Potrivit autorilor, aceste mici gesturi zilnice ajută chiar la „ atenuarea efectelor emoționale negative ale stresului zilnic ” asupra sănătății mintale. Cu alte cuvinte, cu cât ești mai politicos, cu atât vei fi mai relaxat. În plus, politețea ajută și la lupta împotriva izolării. Știm că singurătatea crește riscul de depresie și boli neurodegenerative precum Alzheimer. Cu cât te arăți mai atent, respectuos, atent față de ceilalți și preocupat de bunăstarea lor, cu atât vei fi mai înconjurat. În schimb, o persoană care este agresivă și insensibilă față de ceilalți este puțin probabil să fie cel mai popular vecin din cartier.

Citește și