• Studiu: Munca înafara orelor 9-17 afectează sănătatea.
  • Programul de lucru instabil duce la somn slab și epuizare emoțională.
  • Studiu: Cei cu un program stabil de lucru au o bătrânețe liniștită.
  • Cei cu program instabil dorm puțin și sunt mai predispuși la depresie.
  • Autorul studiului a găsit și tendințe rasiale și legate de sex.
  • Studiu: Afro-americanii au un program mai instabil decât alte etnii.


Programul de muncă ne afectează sănătatea. Dacă nu lucrezi de la 9 la 5 în timpul tinereții, o să ai probleme cu sănătatea fizică, psihică și cu viața socială, arată un studiu publicat în revista Plos One. Studiul a fost făcut timp de 30 de ani pe 7.000 de persoane.


Grupul celor care au avut un program stabil de la 9 la 5 seara, au avut o bătrânețe liniștită, față de cei cu un program instabil. Cei care lucrează la ore variate dorm mai puțin, au o calitate scăzută a somnului și sunt mai predispuși depresiei la vârsta de 50 de ani. Cele mai surprinzătoare rezultate au fost observate la persoanele de 20 de ani cu program stabil, care apoi au trecut la un program de lucru variat, după vârsta de 30 de ani.


Autorul studiului a găsit și diferențe rasiale și legate de sex. De exemplu, afro-americanii au mai multe riscuri să aibă programe de lucru cu program variat, asociate cu o sănătate precară. Studiul sugerează ca efectele programelor de muncă, fie ele pozitive sau negative, se pot acumula de-a lungul vieții.

Recomandări

CEARTĂ PE VILELE RAAPPS
SCHIMBĂ BANCA LA ȘCOALĂ
EMILY IN LONDON?
SHEERAN CÂȘTIGĂ
CONTINUĂ VACCINAREA
CE NU ȘTII NU TE DOARE

Citește și