• Obiceiurile proaste de somn sau calitatea slabă a somnului afectează foarte mult viața de zi cu zi. S-a demonstrat că sexul are un impact direct asupra somnului, dar cum?
  • Cercetătorii au constatat că 71% dintre respondenți au raportat o îmbunătățire a calității somnului și 62% au declarat că au adormit mai repede după sex.
  • Oxitocina este cunoscută sub numele de hormonul iubirii și se spune că ajută la promovarea legăturii, a afecțiunii și la îmbunătățirea stării de bine.

Obiceiurile proaste de somn sau calitatea slabă a somnului afectează foarte mult viața de zi cu zi. S-a demonstrat că sexul are un impact direct asupra somnului, dar cum?

Sexul are multe beneficii pentru sănătatea și bunăstarea generală a unei persoane. De la scăderea tensiuiinarteriale, îmbunătățirea stimei de sine, reducerea durerii și stimularea sistemului imunitar, avantajele sunt nenumărate.

Sexul afectează somnul unei persoane și ar putea avea beneficii ascunse pentru sănătatea inimii? Se pare că răspunsul este da.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Oxitocina este cunoscută sub numele de hormonul iubirii și se spune că ajută la promovarea legăturii, a afecțiunii și la îmbunătățirea stării de bine.

S-a constatat că activitatea sexuală stimulează eliberarea de oxitocină, care are impact și asupra erecțiilor și orgasmelor.

Oxitocina este eliberată ca răspuns la activarea nervilor senzoriali în timpul activității sexuale, care, la rândul său, are un impact asupra somnului.

Te ajută sexul să dormi mai bine?

„După un orgasm, organismul eliberează hormoni precum oxitocina și prolactina, care pot induce sentimente plăcute și relaxante”, precizează Sleep Foundation.

„Sexul reduce, de asemenea, nivelul hormonului cortizol, care este asociat cu stresul. Studiile indică faptul că aceste schimbări hormonale pot provoca somnolență și te pot face mai ușor să adormi.”

Într-un studiu publicat în American Journal of Physiology, au fost investigate beneficiile oxitocinei în cazul apneei obstructive de somn.

Apneea obstructivă în somn (OSA) afectează aproximativ 25-30% din populația adultă din lumea occidentală.

Afecțiunea provoacă colapsul repetitiv al căilor respiratorii superioare, ceea ce duce la tulburări de somn.

OSA severă crește de patru ori riscul de boli cardiovascular

În cadrul studiului, opt pacienți diagnosticați cu OSA au primit oxitocină intranazală.

Rezultatele au arătat o îmbunătățire semnificativă a timpului total de somn, o îmbunătățire a ritmului cardiac și o scurtare a apneei.

„Administrarea de oxitocină are potențialul de a efecte adverse care apar în cazul SAO”, a concluzionat studiul.

Acesta a adăugat: „Administrarea de oxitocină a crescut semnificativ timpul total de somn și satisfacția autoevaluată cu privire la calitatea somnului și a scăzut frecvența evenimentelor de hipopnee”.

Un alt studiu publicat în Frontiers of Public Health a investigat în continuare legătura dintre sex și un somn mai bun.

Studiul a analizat în continuare relația dintre activitățile sexuale, asupra calității somnului și a timpului necesar pentru a adormi.

Un total de 778 de participanți au fost folosiți în cadrul cercetării, care a constat în sondaje online anonime.

Cercetătorii au constatat că 71% dintre respondenți au raportat o îmbunătățire a calității somnului și 62% au declarat că au adormit mai repede după sex.