• Substanțele chimice otrăvitoare care sunt adesea folosite în machiaj sunt deosebit de periculoase pentru copii, din cauza sistemului lor imunitar nedezvoltat.
  • Aceste substanțe chimice, fie că sunt adăugate în mod intenționat sau apar ca contaminanți, au legătură cu multe probleme de sănătate.
  • Exemple mai specifice au inclus sclipici, vopsea de față și luciu de buze.

Un studiu nou și îngrijorător al Universității Columbia din SUA arată că majoritatea copiilor din SUA cresc folosind produse de machiaj și de îngrijire a pielii corpului care conțin substanțe chimice dăunătoare și materiale care pot cauza cancer, precum plumbul și azbestul.

Autorii studiului, care a fost publicat în Journal of Environmental Research and Public Health, au efectuat peste 200 de sondaje și au constatat că 79% dintre părinți au declarat că copiii lor cu vârste de până la 12 ani folosesc produse de machiaj și de îngrijire a pielii comercializate pentru copii. Exemple mai specifice au inclus sclipici, vopsea de față și luciu de buze.

Cercetări anterioare au avertizat că aceste produse conțin adesea substanțe chimice otrăvitoare precum plumb, azbest, PFAS, ftalați și formaldehidă. Mai mult, se pare că substanțele chimice otrăvitoare care se găsesc în machiajul și cosmeticele pentru copii sunt deosebit de periculoase pentru bebeluși și copii mici.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

Ce pericole prezintă aceste substanțe chimice?

Aceste substanțe chimice, fie că sunt adăugate în mod intenționat sau apar ca contaminanți, au legătură cu multe probleme de sănătate, cum ar fi cancerul, probleme de neurodezvoltare și alte consecințe grave și ireversibile asupra sănătății.

„Având în vedere dovezile din ce în ce mai numeroase privind ingredientele nocive adesea incluse în produsele cosmetice pentru adulți și în CMBP și susceptibilitatea biologică a copiilor la efectele substanțelor toxice, este important să se descopere modul în care produsele de machiaj și de corp sunt folosite de copii pentru a [cuantifica] riscul și a îmbunătăți siguranța”, au scris cercetătorii în studiu.

Dintre toți copiii implicați în studiu, aproximativ 54% au folosit machiaj cel puțin o dată pe lună. Alți 12% l-au folosit în fiecare zi, iar 20% au purtat machiaj timp de opt sau mai multe ore de fiecare dată. O treime dintre copii au raportat chiar și înghițirea accidentală a produselor în ultimul an.

„Copiii sunt deosebit de sensibili la riscurile negative pentru sănătate legate de substanțele chimice care se găsesc adesea în produsele cosmetice”, a explicat cercetătorul principal, profesorul Julie Herbstman, profesor de științe ale sănătății publice.

„Pe lângă expunerea cutanată prin piele, tiparele comportamentale, cum ar fi activitatea de tip mână la gură, pot crește expunerea la produse prin ingestie neintenționată. În plus, dimensiunile mici ale corpului copiilor, ritmul rapid de creștere, țesuturile și organele în curs de dezvoltare și … sistemul imunitar îi fac biologic sensibili la efectele substanțelor otrăvitoare.”

Ea a adăugat că „este îngrijorător faptul că industriei i se permite să vândă produse cosmetice comercializate pentru copii, când acestea conțin substanțe extrem de otrăvitoare. Constatările acestui studiu pot ajuta agențiile de reglementare să înțeleagă mai bine modul în care copiii folosesc aceste produse și, sperăm, vor încuraja agențiile să lucreze pentru a proteja copiii de expunerea la substanțe chimice otrăvitoare.”