• Datele arată faptul că preşcolari sau şcolari cu vârste de 5-10 ani utilizează reţelele de socializare.
  • Numărul copiilor care primesc mesaje supărătoare pe internet este în creştere.
  • Vizionarea de conţinut video şi jocurile sunt principalele activităţi indicate de părinţi.

Aproape jumătate dintre adolescenţii cu vârste de 16-17 ani petrec cel puţin patru ore pe zi navigând pe internet. În cazul unora dintre aceştia, numărul orelor petrecute online depăşeşte 6 în fiecare zi, arată o nouă anchetă realizată de Salvaţi Copiii.

Datele arată faptul că preşcolari sau şcolari cu vârste de 5-10 ani utilizează reţelele de socializare, iar numărul copiilor care primesc mesaje supărătoare pe internet este în creştere. Principalele îngrijorări ale părinţilor privind utilizarea internetului de către copii se referă la expunerea acestora la conţinut nepotrivit sau de posibilitatea să fie contactaţi online de persoane pe care nu le cunosc în viaţa reală.

„Vizionarea de conţinut video şi jocurile sunt principalele activităţi indicate de părinţi, întrebaţi ce face fiul/ fiica pe internet, cu menţiunea că vizionarea de conţinut video are incidenţa maximă la copiii cu vârsta sub 5 ani, de aproximativ 80% şi scade spre 50% în cazul adolescenţilor. Utilizarea reţelelor de socializare creşte semnificativ odată cu vârsta, cu un accent deosebit pentru Instagram şi Whatsapp, accesate de 86% dintre adolescenţi, urmate de TikTok (70%). Conform datelor din cel mai recent sondaj derulat de Organizaţia Salvaţi Copiii în rândul părinţilor în luna ianuarie 2024, adolescenţii de 16-17 ani petrec o perioadă considerabilă de timp navigând pe internet, cu 34% dintre ei fiind online între 4-6 ore pe zi şi 14% depăşind 6 ore pe zi”, arată ancheta realizată de organizaţia Salvaţi Copiii România.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

75% dintre părinţii ai căror copii petrec timp online declară că îngrijorarea lor cea mai mare legată de utilizarea internetului de către cei mici este expunerea acestora la conţinut nepotrivit pe internet.

Citește și: