• Pe rețelele social, în afară de selfie-uri din vacanțe, sunt și scam-uri și escroci inventivi.
  • Aceștia își pot fura datele, identitatea sau chiar banii.
  • Potrivit FBI, americanii au pierdut, în 2022, 10,3 miliarde de dolari din cauza escrocheriilor de pe internet.

Din ce în ce mai mulți dintre noi folosesc social media. Însă pe rețelele social, în afară de selfie-uri din vacanțe, sunt și scam-uri și escroci inventivi.

Aceștia își pot fura datele, identitatea sau chiar banii. Potrivit FBI, americanii au pierdut, în 2022, 10,3 miliarde de dolari din cauza escrocheriilor de pe internet.

Iată cinci moduri în care poți să identifici înșelătoriile din online.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Dacă sună prea bine să fie adevărat, probabil nu e

Reduceri uriașe sau o investiție care oferă un randament mare „garantat”? Dacă ai primit o ofertă de genul, caută site-ul producătorului sau al companiei. Așa poți verifica veridicitatea ofertei, spune Nicola Harding de la grupul de lucru pentru conștientizarea escrocheriilor We Fight Fraud.

Dr. Harding, profesor de criminologie la Universitatea din Lancaster, spune: „Indiferent dacă cumpărați haine sau o xbox pe rețelele de socializare, poți da de scameri, așa că, dacă sună prea bine să fie adevărat, probabil nu e”.

Primești un link

Verifică link-urile pe care dai click. Linkurile false pot conține programe malware care permit escrocului să obțină acces la datele de logare și la informațiile personale ale unui utilizator Facebook.

Utilizatorii care dau clic pe această înșelătorie pot, în anumite circumstanțe, să fie blocați din contul lor, hackerul preluându-l și putând apoi să trimită același mesaj persoanelor din lista lor de prieteni.

În multe cazuri, este posibil să nu vă dați seama niciodată că link-ul era fake, spune Dr. Harding. Mergeți direct la aplicație și verificați-vă securitatea de acolo’, explică ea.

Escrocii pot fura apoi orice date personale legate de contul de Facebook, inclusiv adrese de e-mail, numere de telefon și date de naștere, care pot fi folosite pentru a intra în oricare dintre conturile tale, altele decât Facebook.

Pe lângă date personale, dacă contul are detalii bancare sau informații financiare asociate, hackerii pot fura și banii utilizatorului.

Căută un lacăt lângă URL-ul unui site web. Asta înseamnă că site-ul este criptat, astfel încât tot ceea ce faci pe site, cum ar fi navigarea sau efectuarea de plăți, nu poate fi interceptat. Majoritatea site-urilor web au acum această caracteristică, așa că, dacă un site nu are, ar putea fi un semnal de alarmă.

Totuși, există și astfel de lacăte care sunt false.

Brand-ul pare fals

escrocii din online folosesc identitatea unor brand-uri celebre pentru a părea credibile. Experții îți recomandă să verifici dacă există neconcordanțe la branding sau dacă folosesc alte logo-uri.

Iar la brand-urile pe care nu le cunoști, e recomandat să citești recenziile.

Postare repetitivă


Dacă vezi o postare recurentă partajată de mai mulți prieteni pe social media, poate fi un semnal de alarmă. Asigură-te că cei care au distribuit-o sunt prietenii tai și că nu le-a fost furat contul.

Citește și: