• Un sondaj Fishbowl constată că 55% dintre lucrători fac cu mâna în ședințele online.
  • În 2021, aproximativ 57% dintre angajați făceau cu mâna în timpul unei conferințe online.
  • Pandemia este principalul motiv pentru care oamenii fac cu mâna în ședințele online.

Cum se face că în anumite întâlniri pe Zoom te-ai trezit făcând cu mâna la început sau la sfârșitul ședinței? Sau poate nu ai fost tu, dar ai văzut pe cineva? De ce încă mai facem acest lucru, la aproape patru ani după ce munca la distanță a devenit un lucru obișnuit? Știința și psihologia vin în ajutor.

Pare un subiect ce nu merită o discuție, asta pentru că răspunsurile se află sub multe straturi atât psihologice, cât și antropologice. Făcutul cu mâna în Zoom se datorează nevoii noastre de a recrea legăturile sociale pe care – știm foarte bine – pandemia le-a rupt – asta susțin unii experți în comportament uman și comunicare. Alții susțin că este pur și simplu o modalitate de a semnala că întâlnirea digitală s-a încheiat sau a început. Alții fac cu mâna pentru că sunt politicoși.

Cum a fost posibilă evoluția? Cuvântul cheie – conviețuire. De asta „la început a fost cuvântul”, dacă ar fi să analizăm ce a vrut să spună autorul. Comunicare. Suntem dependenți de aceasta. Pierre Boulle arată foarte clar în „Planeta Maimuțelor” că fără comunicare ne pierdem expresivitatea. Revenind, psihologic vorbind, ne place să punctăm începutul și sfârșitul unei acțiuni, în cazul de față – discuția în cadrul unei conferințe online.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Deși sondajele arată că procentul de oameni care fac asta a scăzut post-pandemic de la 57% la 55%, dar nu va dispărea niciodată. De ce? Aici intră în joc un efect neurologic: „rezonanță motorie” – tradus din engleză. Ce înseamnă? Activitatea internă a sistemului motor al unui observator, în mod special în funcție de mișcare percepută, și copierea sa inconștient – totul pentru a nu te izola de grup – și revenim iar la nevoia de a coexista, conviețui și a comunica.

Citește și: