• CNN a descoperit că fotografii ale unor persoane din Europa au fost furate pe X pentru a crea susținători Trump.
  • Sub conducerea lui Musk, X a demontat mecanisme concepute să protejeze împotriva falsurilor și conspirației.
  • Furturile ar putea fi orchestrate de un actor de stat ostil, inclusiv Rusia, Iran și China.

O investigație condusă de CNN în colaborare cu Centrul pentru Reziliență Informațională a descoperit un furt masiv de identitate pe X, în favoarea campaniei lui Donald Trump. Este vorba despre tinere europene ale căror fotografii sunt furate pentru a crea conturi care obțin zeci de mii de urmăritori și care promovează mesaje în favoarea candidatului republican sau diverse teorii ale conspirației.

56 de profiluri de pe X au fost identificate de CNN și CIR, folosind un amestec de instrumente de căutare digitală și de căutare inversă a imaginilor, ca fiind parte a unei campanii coordonate care susține cuplul Trump-Vance. Nu există încă nici un indiciu despre implicarea directă a campaniei lui Trump.

CNN și CIR au folosit instrumente de căutare inversă a imaginilor pentru a urmări postările pe Instagram ale unor femei reale, ale căror imagini sunt furate și folosite în conturi false X care îl susțin pe Trump.
Experții spun că acesta ar putea fi doar vârful aisbergului. O analiză a celor 56 de relatări pro-Trump relevă un model sistematic de comportament neautentic. Toate conturile folosesc fotografii cu femei frumoase și tinere – multe dintre ele furate, în timp ce altele par a fi generate de inteligență artificială – care își declară sprijinul pentru Trump și folosesc hashtag-uri precum #MAGAPatriots, #MAGA2024 și #IFBAP (I Follow Back All Patriots).

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Conturile postează, de asemenea, mesaje similare, care includ adesea erori în limba engleză (un potențial semn de interferență străină, potrivit experților) și uneori se repostează reciproc.

Care a fost reacția lui Musk la aceste acuzații?

CNN a contactat X cu privire la aceste conturi, dar nu a primit un răspuns. Cu toate acestea, cu 24 de ore înainte de publicarea anchetei, X a suprimat majoritatea conturilor. CNN a contactat, de asemenea, aproape toate femeile europene reale identificate în cursul anchetei comune și a putut să intervieveze patru dintre ele.

Profilul fals care folosește fotografiile unei femei din Germania de exemplu a postat mesaje încărcate de conspirații, susținând că alegerile din SUA sunt fraudate și că Trump s-a confruntat cu noi tentative de asasinat.

Cine ar putea fi în spatele acestei campanii?

Emily Horne, fost director senior pentru presă la Consiliul Național de Securitate în administrația Biden, a declarat că aceste conturi au semne distinctive care ar putea fi în concordanță cu un actor de stat. „Nivelul de sofisticare indică faptul că ar putea fi oricare dintre actorii de stat ostili, inclusiv Rusia, Iran și China”, a spus Horne, care obișnuia să investigheze conturi false pe Twitter.

Citește și