• Raportul lui Meta spunea că suspendă aproximativ 1.500 de conturi, în mare parte false, gestionate de șapte organizații de pe Facebook, Instagram și WhatsApp.
  • Compania nu a oferit o explicație detaliată a modului în care a identificat firmele de supraveghere, dar operează cu unele dintre cele mai mari rețele sociale de comunicații din lume.
  • Compania Meta dă în judecată firma israeliană NSO într-un tribunal din SUA.

Proprietarul Facebook Meta Platforms Inc, Mark Zuckerberg a denunțat o jumătate de duzină de companii private de spionaj pentru piraterie informatică sau alte abuzuri, acuzându-le într-un raport publicat joi că au vizat în mod colectiv aproximativ 50.000 de persoane pe platformele sale.

Lupta companiei cu firmele de spionaj are loc în contextul unei acțiuni mai ample a companiilor americane de tehnologie, a legislatorilor americani și a administrației președintelui Joe Biden împotriva furnizorilor de servicii de spionaj digital, în special a companiei israeliene de spyware NSO Group, care a fost trecută pe lista neagră la începutul acestei luni, după săptămâni de dezvăluiri despre modul în care tehnologia sa a fost folosită împotriva societății civile.

Meta a dat deja în judecată NSO într-un tribunal din SUA.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Nathaniel Gleicher, șeful politicii de securitate a Meta, a declarat pentru Reuters că represiunea de joi a fost menită să semnaleze faptul că „industria de supraveghere prin închiriere este mult mai largă decât o singură companie”.

Meta nu a detaliat modul în care a identificat abuzul companiilor

Raportul Meta a precizat că a suspendat aproximativ 1.500 de conturi, în mare parte false, gestionate de șapte organizații pe Facebook, Instagram și WhatsApp. Meta a spus că entitățile au vizat persoane din peste 100 de țări.

Meta nu a oferit o explicație detaliată a modului în care a identificat firmele de supraveghere, dar operează unele dintre cele mai mari rețele sociale și de comunicații din lume și își prezintă în mod regulat capacitatea de a găsi și elimina actorii rău intenționați de pe platformele sale.

Printre acestea se numără și compania israeliană Black Cube, care a devenit celebră pentru că și-a desfășurat spionii în numele violatorului de la Hollywood Harvey Weinstein. Meta a declarat că firma de informații desfășura personalități fantomă pentru a discuta cu țintele sale online și pentru a le aduna e-mailurile, „probabil pentru atacuri ulterioare de phishing”.

Într-o declarație, Black Cube a declarat că „nu întreprinde niciun fel de phishing sau hacking” și a precizat că firma se asigura în mod curent că „toate activitățile agenților noștri sunt în deplină conformitate cu legile locale”.
Printre ceilalți agenți citați de Meta se numără BellTroX, o firmă indiană de mercenari cibernetici expusă anul trecut de Reuters și de organizația de supraveghere a internetului Citizen Lab, o companie israeliană numită Bluehawk CI și o firmă europeană numită Cytrox – toate acestea fiind acuzate de Meta de piraterie informatică.

Cognyte și Verint Inc au fost acuzate de utilizarea de profiluri false

Compania Cognyte (CGNT.O), care s-a divizat din gigantul în domeniul securității Verint Systems Inc (VRNT.O) în februarie, și firmele israeliene Cobwebs Technologies au fost acuzate nu de piraterie informatică, ci de utilizarea de profiluri false pentru a păcăli oamenii să dezvăluie date private.

Cognyte, Verint și Bluehawk nu au răspuns imediat la mesajele prin care se solicitau declarații.
Într-un e-mail, purtătorul de cuvânt al Cobwebs, Meital Levi Tal, a declarat că firma s-a bazat pe surse deschise și că produsele sale „nu sunt în niciun caz intruzive”. Mesajele lăsate lui Ivo Malinovski – care până de curând s-a identificat ca director executiv al Cytrox pe LinkedIn – nu au primit un răspuns imediat. Fondatorul BellTroX, Sumit Gupta, nu a răspuns la mesajele reporterilor Reuters de când firma sa a fost expusă anul trecut. El negase anterior că ar fi comis vreo infracțiune.

Gleicher a refuzat să identifice numele vreuneia dintre ținte, dar Citizen Lab, într-un raport publicat în același timp cu cel al Meta, a afirmat că una dintre victimele Cytrox a fost Ayman Nour, o figură a opoziției egiptene.
Nour a dat vina pe guvernul egiptean pentru spionaj, declarând într-un interviu acordat Reuters de la Istanbul că a suspectat de mult timp că este supravegheat de către oficialii egipteni. „Pentru prima dată am dovezi”, a spus el.

Autoritățile egiptene nu au răspuns imediat la solicitarea de declarații

Gleicher a declarat că alte ținte ale firmelor de spionaj au inclus celebrități, politicieni, jurnaliști, avocați, directori și cetățeni obișnuiți. Prietenii și familia țintelor au fost, de asemenea, implicați în campaniile de spionaj, a spus el.
Responsabilul în domeniul securității cibernetice Meta, David Agranovich, a declarat că speră că anunțul de joi va „da startul întreruperii pieței de supraveghere la comandă”.

Au existat unele semne că alte firme de social media au luat măsuri similare, Twitter anunțând eliminarea a 300 de conturi la câteva ore după anunțul Meta.
Rămâne de văzut dacă aceste eliminări vor aduce companiilor implicate mai mult decât un recul temporar. Două dintre companii, Black Cube și BellTroX, și-au revenit după ce au fost implicate în scandaluri de spionaj anterioare.