• Twitter a închis peste 2.000 de conturi de propagandă ale regimului chinezesc
  • Aceștia acționau din străinătate pentru a sprijini tratamentul aplicat de regimul de la Beijing minorității uigure persecutate.
  • Scopul acestor campanii a fost acela de a stabili o poveste care să conteste dovezile privind opresiunea, internarea în masă, programele de reeducare și chiar acuzațiile de muncă forțată și sterilizare împotriva minorității uigure.

Twitter a anunțat săptămâna aceasta ștergerea a peste 2.000 de conturi legate de campanii de propagandă și dezinformare legate de China. Rețeaua de socializare a explicat într-un comunicat că a șters „o rețea de conturi care amplifică relatările partidului comunist chinez despre tratamentul aplicat populației uigure din Xinjiang”, cu referire la regiunea chineză unde se află această minoritate etnică de confesiune islamică. O altă rețea de conturi, legată de Changyu Culture, o organizație privată susținută de guvernul regional din Xinjiang, a fost, de asemenea, închisă, informează The Guardian.

Scopul acestor campanii a fost acela de a stabili o poveste care să conteste dovezile privind opresiunea, internarea în masă, programele de reeducare și chiar acuzațiile de muncă forțată și sterilizare împotriva minorității uigure.

În schimb, conturile au distribuit videoclipuri din Xinjiang care prezintă regiunea într-o lumină binevoitoare. Rețeaua legată de Partidul Comunist Chinez a promovat, de asemenea, atacuri asupra activiștilor sau articole critice la adresa guvernului chinez și a promovat comentarii pozitive.

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

Încălcările drepturilor omului din Xinjiang sunt o sursă de fricțiune între Washington și Beijing, pe fondul tensiunilor comerciale și geostrategice tot mai mari dintre cele două mari puteri globale. Potrivit Stanford Internet Observatory, una dintre cele trei entități care au colaborat cu Twitter în detectarea campaniilor de propagandă pentru eliminarea acestor conturi, folosirea atacurilor la adresa activiștilor sau a unor articole și includerea de hashtag-uri agresive indică „un efort de a redefini dezbaterea globală sau de a o umple cu narațiuni critice sau contradictorii”.

Twitter este interzis în China

Twitter este interzis în China, dar este des întâlnit ca guvernul de la Beijing și aliații săi să folosească conturi operate din străinătate. Campaniile au fost rudimentare, adesea cu mesaje și videoclipuri neverosimile.

„Scopul nu este de a-i face pe oameni să devină sceptici față de guvernul chinez, ci de a oferi material celor care cred în mass-media de stat chineză și sunt sceptici față de mass-media convenționale occidentale”, a declarat pentru The Guardian Albert Zhang, cercetător la Australian Policy Institute.

O altă rețea de socializare, Facebook, a eliminat, de asemenea, peste 500 de conturi în această săptămână în corelate cu acțiuni similare. În acest caz, a fost vorba de promovarea mesajelor unui presupus biolog elvețian, pe nume Wilson Edwards, care susținea că SUA se amestecă în eforturile Organizației Mondiale a Sănătății de a descoperi originea Covid-19, o chestiune extrem de politică.

Biologul era un personaj fals, a susținut ambasada Elveției la Beijing, iar Facebook a descoperit că profilul său pe rețeaua de socializare fusese creat cu doar 12 ore înainte ca el să înceapă să împărtășească aceste mesaje.

China nu a fost singura țară afectată de ștergerile de conturi anunțate de Twitter în această săptămână. Rețeaua de socializare a șters, de asemenea, 276 de conturi „neautentice” din Mexic, care susțineau inițiativele guvernamentale privind sănătatea publică și partidele politice, precum și alte 277 de conturi din Venezuela care încercau să „amplifice conturi, hashtag-uri și subiecte în sprijinul guvernului și al narațiunilor oficiale”. Rețeaua de socializare a suspendat, de asemenea, „Twitter Patria”, o aplicație venezueleană folosită de mulți dintre cei implicați în aceste abuzuri.

În plus, au fost eliminați și alți utilizatori din motive similare în Rusia, Tanzania și Uganda.