• Un cartier din Seattle, SUA, a fost ocupat de sute de protestatari care l-au declarat „zonă autonomă” și au ridicat baricade
  • Totul a fost posibil după ce poliția a abandonat o secție din centrul orașului
  • Donald Trump i-a numit pe protestatari „teroriști” și i-a cerut primarului să preia controlul asupra zonei

Capitol Hill Autonomous Zone sau Zona Autonomă Capitol Hill. Așa au denumit protestatarii, care au manifestat față de rasismul sistematic și brutalitatea poliției, cartierul ocupat în centrul orașului Seattle. Situația controversată a declanșat un război pe Twitter între Donald Trump, Jenny Durkan, primarul din Seattle, și Jay Inslee, guvernatorul Washington-ului, ambii democrați.

Cum a fost posibil?

Potrivit New York Times, în ultimele zile în centrul orașului, unde se află și o secție de poliție, s-au desfășurat confruntări între forțele de ordine și protestatari. Pentru că se terminau adesea cu gaze lacrimogene, poliția era criticată. În urmă cu o zi, polițiștii au baricadat geamurile și blocat intrarea secției și au abandonat-o.

Protestatarii s-au folosit de baricadele lăsate în urmă pentru a „închide” cartierul. Au scris pe un banner: „Aceasta este acum proprietatea populației din Seattle.” Un alt banner are mesajul: „Acum ai ieșit din SUA!”. Pe toate baricadele este scris cu grafitti „Zonă Autonomă”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Două variante ale poveștii.

În timp ce Casa Albă acuză că zona a fost declarată „autonomă” de către indivizi înarmați, protestatarii spun că vor să arate că viața fără poliție nu înseamnă haos. Sute de oameni s-au adunat miercuri în cartierul ocupat pentru a dansa, a asculta muzică sau discursuri despre rasismul sistematic și abuzurile poliției. S-au proiectat filme și chiar s-au oferit gratuit gustări și băutură. Protestatarii au recunoscut că nu știu când se va întoarce poliția să preia controlul.

Donald Trump a scris pe Twitter că „teroriști domestici” au ocupat centrul orașului și i-a cerut primarului democrat să ia măsuri. „Ia-ți înapoi orașul ACUM! Dacă nu o faci tu, o voi face eu. Nu este un joc”.

”Lasă-ne în siguranță și du-te la buncărul tău” i-a transmis primărița democrată – Jenny Durkan.

Guvernatorul Inslee i-a cerut președintelui Trump să nu mai posteze mesaje pe Twitter: „Un om incapabil să guverneze nu ar trebui să se amestece în treburile statului Washington.”

Un lider al poliției din Seattle, Deanna Nollette, a declarat că sunt informații despre indivizi înarmați care au instalat „puncte de verificare și legitimare” și le cer oamenilor să se legitimeze în zonă, potrivit CNN. Ea a confirmat că poliția a abandonat secția într-un efort de a detensiona protestele, dar că încearcă să poarte un dialog, pașnic, cu manifestanții.

Nu este clar cine îi organizează pe protestatari. Unii jurnaliști au comparat situația cu mișcarea Occupy Wall Street, iar oficialii locali au spus că nu sunt dovezi care să arate că protestatarii sunt controlați de activiști de extremă stânga, sub umbrela Antifa – deși au existat acuzații de acest tip.