• Utilizatorii vor putea face apel la tribunal în urma deciziilor precum închiderea conturilor.
  • UE va deschide o nouă instituție de ultimă instanță pentru litigiile utilizatorilor pe internet.
  • Pentru sesizarea centrului, utilizatorii vor plăti doar 5 euro, iar platformele câte 100 de euro pentru fiecare dosar.

Uniunea Europeană va deschide un tribunal pentru utilizatorii de Facebook, Youtube și TikTok. Până la sfârștitul anului acesta vei putea contesta deciziile luate de platforme asupra contului tău.

Ce știm momentan despre acest nou tribunal?

Această nouă instuție de ultimă instanță va avea denumirea de Centru de Apeluri Europa și se va deschide până la sfârșitul anului acesta. Structura va avea 7 membri și este finanțată de consiliul de supraveghere al companiei Meta. Utilizatorii vor putea face apel la deciziile luate de platforme. Multor utilizatori li se închide contul pe rețelele de socializare fără ca platformele să aibă un motiv întemeiat. De multe ori se fac erori. Aceștia pot face apel la acest centru. Sau mai există situația unde li se bannează conturile pe motiv că incită la ură sau hăruire. Dar cred că știi și tu că pe unele live-uri de pe TikTok, aceștia primesc acest ban fără ca persoana în cauză să fi făcut ceva. Noua autoritate este creată conform reglementării europene privind serviciile digitale ce a intrat în vigoare în februarie anul acesta.

Cum schimbă instituția raportul de putere dintre utilizatori și platforme?

Thomas Hughes, fost director al consiliului de supraveghere Meta, spune că acest nou tribunal va echilibra raportul de putere dintre aceștia. Practic acest tribunal dă puterea persoanelor fizice să conteste deciziile luate privind conținutul publicat de ei și cel la care au acces pe online. Acest tribunal nu va înlocui sistemul judiciar tradițional, ci dimpotrivă, va ușura procesul de contestație. La momentul actual, costurile unui astfel de proces sunt foarte mari și procesul în sine este unul greoi. Pentru sesizarea centrului, utilizatorii vor plăti doar 5 euro, iar platformele câte 100 de euro pentru fiecare dosar. Având în vedere că social media este o junglă și legea nu prea are un cuvânt de spus, acest tribunal poate va face mai multă ordine pe online.

Recomandări

CÂT DE SMART E ORAȘUL TĂU
ELEVI MULȚI, PROFI PUȚINI
ÎNCARCI EV-UL ÎN 5 MIN
MILTON AMENINȚĂ FLORIDA
SEX PE TIKTOK
SPA LA ÎNĂLȚIME

Citește și