X spune că revenirea sa în Brazilia a fost „involuntară”. Platforma a fost interzisă luna trecută

Unii utilizatori X din Brazilia au putut accesa din nou platforma de socializare miercuri, în ciuda unei interdicții impuse luna trecută de sistemul judiciar al țării, scrie BBC.

Utilizatorii brazilieni au invadat site-ul după ce X, care este deținut de miliardarul Elon Musk, a actualizat modul de accesare a serverelor sale din țară. Restabilirea platformei în Brazilia a fost neintenționată, a declarat un purtător de cuvânt al X într-o declarație miercuri târziu.

„Pentru a continua să oferim servicii optime utilizatorilor noștri, am schimbat furnizorii de rețea. Această schimbare a dus la o restaurare involuntară și temporară a serviciului pentru utilizatorii brazilieni. Deși ne așteptăm ca platforma să fie inaccesibilă din nou în Brazilia în curând, ne continuăm eforturile de a lucra cu guvernul brazilian pentru a reveni foarte curând pentru oamenii din Brazilia”, a declarat un purtător de cuvânt al X într-o declarație. Explicația companiei i-a luat prin surprindere pe unii observatori.

„Tot ceea ce s-a întâmplat în cursul zilei ne-a făcut să credem că a fost intenționat”, a declarat Basílio Rodriguez Pérez, consilier al ABRINT, principalul grup comercial din țară pentru furnizorii de servicii de internet (ISP).

ABRINT a declarat că X s-a mutat pe servere găzduite de Cloudflare și că site-ul pare să utilizeze protocoale de internet (IP) dinamice, care se schimbă în mod constant, ceea ce îi indică faptul că schimbarea accesului utilizatorilor brazilieni a fost intenționată. În schimb, sistemul anterior se bazase pe IP-uri specifice care puteau fi blocate mai ușor. Basílio Rodriguez Pérez, consilier ABRINT, a declarat că aceste IP-uri dinamice ar putea fi, de asemenea, legate de servicii critice din Brazilia.

În ciuda schimbării serverului, unii experți au afirmat că Cloudflare era bine poziționat pentru a ajuta Brazilia să consolideze interdicția. Cloudflare a refuzat să comenteze când a fost contactat de BBC.

Se spune că Brazilia este una dintre cele mai mari piețe pentru rețeaua de social media a lui Musk.

Platforma a fost interzisă în țară luna trecută, după ce nu a respectat un termen stabilit de instanță pentru desemnarea unui nou reprezentant legal în țară.

Aceasta a marcat cea mai importantă evoluție în disputa dintre judecătorul Alexandre de Moraes de la Curtea Supremă și Musk, care a început în aprilie, când judecătorul a ordonat suspendarea a zeci de conturi X pentru că ar fi răspândit dezinformări.

La un moment dat, Starlink, furnizorul de internet prin satelit al lui Musk – o filială a producătorului de nave spațiale SpaceX – a declarat că le va permite clienților săi din Brazilia să se conecteze la X. Starlink a dat înapoi după ce agenția națională de telecomunicații a amenințat că îi va retrage licența de a opera în această țară.

Observatorii din Brazilia și-au exprimat frustrarea atât față de X, cât și față de guvernul brazilian din cauza relației fracturate.

Exit mobile version