• Codul portocaliu a fost extins azi în 23 de județe din jumătatea sudică a României. Maximele vor urca până la 39…40°C.
  • În Capitală, disconfortul termic va fi foarte accentuat, iar la amiază, în zonele centrale, se vor resimți 43…44°C
  • Valul de căldură va continua și în weekend, cu maxime ce ar putea depăși 40°C în regiunile vestice.

Te așteaptă cea mai fierbinte zi a verii, iar în sudul țării maximele de astăzi ar putea să depășească recordurile absolute ale lunii iunie. În weekend va continua să fie foarte cald, însă apar și furtunile.

Administraţia Naţională de Meteorlogie a emis mai multe avertizări de tipul cod galben şi portocaliu. Este vorba despre avertizări de caniculă valabile joi şi vineri în mare parte din ţară.

Joi vor fi „val de căldură, caniculă şi disconfort termic ridicat”, anunţă ANM. Prima avertizare, de tipul cod galben, este valabilă joi. Valul de căldură va persista în Maramureş, Crişana, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în sudul Moldovei şi local în Dobrogea. Temperaturile maxime se vor situa în general între 32 şi 35 de grade şi pe arii restrânse va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) local va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.

Recomandări

LASCONI CANDIDEAZĂ LA PREZIDENȚIALE
LE PEN CONDUCE ÎN SONDAJE
NY TIMES, CONTRA LUI BIDEN
ELECTRIC CASTLE TE PROVOACĂ
PROTESTE DE AMPLOARE ÎN GERMANIA
ATENȚIE DACĂ MERGI ÎN GRECIA!

Potrivit avertizării de tipul cod portocaliu „valul de căldură va continua să se intensifice, astfel încât în Banat, Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei şi în sudul Transilvaniei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată”. Maximele se vor situa între 33 şi 38 de grade, iar izolat se vor înregistra în jurul a 39 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Cod galben care presupune „val de căldură şi disconfort termic ridicat” va fi şi vineri.

„Valul de căldură se va menţine în Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi local în Oltenia şi Muntenia, unde temperaturile maxime se vor situa în general între 32 şi 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) local se va apropia şi va atinge pragul critic de 80 de unităţi”, anunţă ANM.

Avertizarea cod portocaliu anunţă că „valul de căldură va persista, astfel încât în Banat, în sudul Olteniei, în sud-vestul Munteniei, precum şi în sudul Transilvaniei şi al Crişanei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată”. Maximele se vor situa, în general, între 33 şi 37 de grade, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură- umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Local noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade, a precizat ANM.

Citește și