• Cod galben valabil în 35 de județe în intervalul 21 iunie ora 11:00 și 21 iunie, ora 22:00
  • Vor fi ploi abundente, descărcări electrice și izolat vijelii și poate chiar grindină
  • Începând de marți, în Vestul țării, mai precis Banat, Crișana și Câmpia Someșului este victima primului val de caniculă din acest an

UPDATE 10:00 – Cod portocaliu de averse și vijelii în 7 județe

Meteorologii au emis luni o avertizare Cod porticaliu de averse și vijelii, valabilă în 7 județe. Alte 35 de județe din țară se află sub avertizare Cod galben.

Potrivit ANM, este Cod portocaliu în județele Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița și în zona montană a județelor Prahova, Buzău și Vrancea. În aceste zone vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 40-60 l/mp.

În Maramureș, Bistrița-Năsăud, Suceava, Botoșani, Mureș, Harghita, Covasna, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea, Constanța, Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Cluj, Alba, Sibiu și Brașov este în vigoare Codul galben.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?

În aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice și izolat intensificări ale vântului și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 20-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp. Avertizarea este în vigoare luni, între orele 11.00 și 22.00.

Știrea inițială

Cu toții vrem la mare, în concedii, dar vremea nu ține cu noi. De aproape două săptămâni România este sub cod galben de ploi și vreme severă.

Luni avem un cod galben de ploi în Moldova, Dobrogea și o mică parte din Muntenia, care este valabil până la ora 22. Vor fi ploi abundente, descărcări electrice și izolat vijelii și poate chiar grindină. Cantitățile de apă pot atinge 20-25 L pe metru pătrat, iar temperaturile scad considerabil.

În unele zone ale Moldovei s-au acumulat 100-140 L pe metru pătrat până în prezent, practic a plouat mai mult decât în toată luna. Bineînțeles, când ne gândim la această statistică trebuie să ținem cont, totuși că luna iunie este cea mai ploioasă lună din an.

Despre ce urmează avem vești bune și vești mai puțin bune. Într-un final vine și la noi căldura, dar ai grijă ce îți dorești că s-ar putea să primești. Începând de marți, în Vestul țării, mai precis Banat, Crișana și Câmpia Someșului este victima primului val de caniculă din acest an. 37-39 de grade Celsius sunt temperaturile pe care le putem aștepta în această săptămână.

Odată cu aceste temperaturi foarte ridicate crește și riscul de a avea ploi mult mai intense, mai violente. Dacă până acum am avut zile întregi de cer înnorat, de marți ne putem bucura de soare, dar ploile vor fi mult mai violente, cu descărcări electrice și grindină, așa că nu sunt de ignorat. Asta se întâmplă în Vest și în centru; de partea cealaltă a Carpaților scăpăm temporar de ploi și temperaturile revin ușor ușor la normal.