• Bill Gates a publicat recent o carte despre cum ar putea arăta dezastrele climatice în viitor
  • Gates: Avem nevoie de un plan şi experienţa mea poate contribui la acest plan
  • Gates: Îmi compensez emisiile de carbon cumpărând combustibil de aviaţie curat

Schimbările climatice din ultimii ani sunt tot mai vizibile. Nu încape îndoială că vremea este din ce în ce mai afectată de emisiile de carbon eliberate în atmosferă, iar temperaturile cresc simţitor.

Bill Gates trage un semnal de alarmă în cartea sa despre cum putem evita dezastrelece pot apărea la nivel global din aceaste cauze.

Cred că este corect spus că oamenii au opinii diferite asupra tacticii de a face faţă schimbărilor climatice. Este complet nerealist să credem că putem elimina emisiile până în 2030: Avem această generaţie idealistă şi obiectivul minunat, avem nevoie de un plan şi experienţa mea poate contribui la acest plan”, a spus Bill Gates.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Bill Gates mizează pe faptul că deja se întreprind acţiuni în acestă direcţie. Însă chiar şi aşa, deciziile la nivel global trebuie luate rapid.

Zonele ecuatoriale vor deveni nelocuibile, nu vei putea să lucrezi pământul sau să ieşi afară în timpul verii. Dacă mai aşteptăm încă 10 ani nu este la fel de rău ca şi cum aşteptăm 20 sau aşteptăm 30, deoarece temperatura continuă să crească”, mai spune cofondatorul Microsoft.

Bill Gates trăieşte într-o casă enormă şi zboară cu un avion privat. Şi totuşi vorbeste despre reducerea emisiilor de carbon. 

Îmi compensez emisiile de carbon cumpărând combustibil de aviaţie curat şi finanţând captarea carbonului şi finanţând proiecte de locuinţe cu preţ redus pentru a utiliza electricitatea în loc de gaz natural, așa că am reuşit să elimin, a fost uimitor pentru mine cât de scump era”, a explicat Bill Gates.

În zilele noastre suntem afectaţi de patru ori mai mult de dezastrele meteorologice în comparaţie cu ani 80.

2020 a fost un an plin de urgane, incendii şi de cele mai înalte temperaturi înregistrate vreodată. Repararea naturii poate dura până la o generaţie.

Ce măsuri de precuţie se iau pentru a face faţă adaptării?

Joe Biden a iniţiat planul prin care, până în 2050, vrea să ajungă la zero emisii. Deja marile industrii, guverne şi corporaţii iau măsuri de a muta terenurile agricole în zone mai reci, se dezvoltă culturi tolerante la căldură şi secetă. Marile oraşe ca Lodra, Tokio şi Veneţia au construt diguri enorme şi sisteme de tuneluri pentru a se proteja împotriva creşterii nivelului mării.

Principalele surse ale gazelor cu efect de seră produse de oameni sunt:

  • arderea combustibililor fosili pentru producerea de electricitate, transport, industrie şi gospodării
  • schimbări privitoare la agricultură şi la utilizarea terenurilor, cum ar fi defrişarea
  • depozitarea deşeurilor
  • utilizarea gazelor industriale fluorurate.