• Valurile de frig ar putea pune în continuare presiune pe rețelele electrice din regiune, La Niña aducând de obicei temperaturi mai scăzute în Europa.
  • La Niña ar putea, de asemenea, să reducă viteza vântului la începutul iernii.
  • Potrivit datelor obținute de meteorologi, Franța, Regatul Unit și Scandinavia vor fi cele mai reci zone ale Europei în luna octombrie.

Iarna din Europa va fi mai rece decât anul trecut – a treia cea mai blândă înregistrată de Germania – pe măsură ce La Niña ajunge în sfârșit, dar va fi totuși mai caldă decât mediile pe termen lung, scrie Bloomberg.

Potrivit datelor obținute de meteorologi, Franța, Regatul Unit și Scandinavia vor fi cele mai reci zone ale Europei în luna octombrie. În schimb, sud-estul Europei și sudul Spaniei vor rămâne probabil calde, potrivit Maxar Technologies Inc. Atena, care a fost afectată de valuri de căldură și incendii de vegetație în timpul verii, ar putea înregistra temperaturi de 32C la începutul lunii, potrivit Weather Services International.

O serie de ierni blânde au ajutat Europa să treacă peste o criză energetică pe măsură ce se îndepărtează de dependența de gazul rusesc. Valurile de frig ar putea pune în continuare presiune pe rețelele electrice din regiune, La Niña aducând de obicei temperaturi mai scăzute în Europa.

Recomandări

IARNĂ RECE ÎN EUROPA
NINTENDO ARE MUZEU
CUM ÎȚI GĂSEȘTI DRAGOSTEA
KELEMEN CANDIDEAZĂ
BOCELLI E DIRIJAT DE YUMI
PAPA CERE RUGĂCIUNE

La Niña slab/moderat, prognozat pentru iarnă

„Se preconizează că sezonul va fi mai cald decât normalul pe 10 ani și decât normalul pe 30 de ani, dar mai rece decât anul trecut”, a declarat Matthew Dross, meteorolog la compania de prognoză Maxar.

„Un eveniment La Niña slab/moderat este prognozat pentru iarnă, ceea ce implică, în general, temperaturi mai scăzute decât cele normale în vestul Europei, astfel încât ne așteptăm la unele perioade mai reci în noiembrie și decembrie”, a declarat Andrew Pedrini, meteorolog la serviciul de prognoze Atmospheric G2.

Pedrini a adăugat că temperaturile relativ scăzute și precipitațiile peste normal ar putea aduce noi ninsori în unele părți ale continentului. Luna trecută, furtuna Boris a aruncat 1,5 metri de zăpadă în Alpii austrieci.

La Niña ar putea, de asemenea, să reducă viteza vântului la începutul iernii, potrivit lui Maxar’s Dross, cu impact asupra generării de energie regenerabilă.

Citește și