• În capitală sunt așteptate 42- 43°C marți și miercuri, valori apropiate de recordul absolut.
  • Recordul de temperatură pentru luna iulie datează din 2007: 44.3°C la Calafat.
  • Canicula continuă în sudul și sud-estul Europei toată săptămâna viitoare, cu 5-10°C peste valorile normale.

E cod roșu în aproape toată țara, iar meteorologii au prelungit și extins în această dimineață avertizările de caniculă. Este unul dintre cele mai intense și persistente valuri de căldură din istoria observațiilor, în țara noastră.

Ce zone sunt vizate de avertizare?

Toată țara se apropie de un cod roșu începând de săptămâna viitoare și în weekend. Acum avem mai multe regiuni în partea de sud-est și vest care se vor afla sub cod roșu de luni dimineață. De luni dimineață, vor mai intra câteva regiuni sub cod roșu, în special cele din Transilvania, deoarece valul de căldură se va intensifica la începutul săptămânii viitoare.

Cât mai durează acest val de căldură la noi în țară?

Am mai avut 40° vara în România, însă deja sunt câteva zile cu temperaturi de peste 37-38°, iar aceste temperaturi urmează să persiste și la începutul lunii viitoare. Așadar, vom aduna șase-șapte zile cu peste 40° în partea de sud a țării. Valul de căldură pare să continue și în a doua parte a săptămânii. Chiar dacă se mai ponderează puțin, temperaturile vor rămâne destul de ridicate, peste 35°, în special în sud. Iar de această dată, după cum bine știm, aceste mase de aer, când se schimbă, produc furtuni din cauza umezelii foarte reduse a aerului. Pare că trecerea de la temperaturi de 43° la 35-34° va fi destul de abruptă.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Ce se întâmplă în Europa? Unde fugim de caniculă?

Partea de sud și mai ales de sud-est a țării se află sub avertizări de cod roșu și cod portocaliu de caniculă. Spre vest, situația este ceva mai bună. Vorbim în special de zona Marii Britanii, zona Franței, chiar și zona Spaniei, dar mai ales Franța. Acolo putem găsi temperaturi de 22-23° și puține ploi în zilele acestea, deci ne putem refugia din calea căldurii. Dacă vrem să mergem la plajă, putem alege Spania pentru încă două-trei zile, deoarece în a doua parte a săptămânii viitoare va aduce un val foarte intens de caniculă și acolo, cu temperaturi de peste 40°.

Citește și