• Beryl a lăsat mai mult de 2 milioane de oameni fără curent electric după ce a atins țărmul în apropiere de Houston.
  • Nu a mai existat niciodată un uragan Atlantic de categoria 5 atât de devreme în an.
  • Această intensificare mortală a fost favorizată de temperaturile neobișnuit de ridicate ale oceanelor de-a lungul celei mai mari părți a traiectoriei lui Beryl.

Oamenii de știință au avertizat că uraganul Beryl, care a lovit Texasul luni, după ce a făcut ravagii în Caraibe, a fost supraalimentat de temperaturi oceanice absolut nebunești”, care vor alimenta probabil alte furtuni violente în lunile următoare, scrie The Guardian.

Beryl a lăsat mai mult de 2 milioane de oameni fără curent electric după ce a atins țărmul în apropiere de Houston ca o furtună de categoria 1, după ce s-a dezlănțuit în Caraibe ca un uragan de categoria 5, cu viteze ale vântului de până la 165 km/h, omorând 11 oameni.

Nu a mai existat niciodată un uragan Atlantic de categoria 5 atât de devreme în an, majoritatea furtunilor majore formându-se mai aproape de luna septembrie. Cu toate acestea, Beryl s-a transformat rapid dintr-o furtună minoră într-o furtună de categoria 4 în doar două zile.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Potrivit oamenilor de știință, această intensificare mortală a fost favorizată de temperaturile neobișnuit de ridicate ale oceanelor de-a lungul celei mai mari părți a traiectoriei lui Beryl, apa mării încălzită de criza climatică contribuind la furnizarea de energie suplimentară furtunii în ultimele 10 zile.

Uraganul ar fi uimitor să se întâmple oricum, dar ca el să se formeze în iunie este complet fără precedent”, a declarat Brian McNoldy, climatolog la Universitatea din Miami. Este pur și simplu remarcabil să vezi temperaturi ale mării atât de ridicate. Nu cred că cineva s-ar fi așteptat la o astfel de situație aberantă, ea a depășit așteptările. Cu un ocean influențat de schimbările climatice, facem ca furtuni extreme ca aceasta să aibă mai multe șanse de a se întâmpla.”

În timp ce temperaturile oceanelor din întreaga lume au crescut constant pe măsură ce planeta se încălzește din cauza arderii combustibililor fosili, anul trecut a fost în afara graficelor”, potrivit lui McNoldy.

Citește și