• Florida a declarat stare de urgență din cauza uraganului Milton, care se îndreaptă spre Coasta Golfului.
  • Acesta vine la zece zile după furtuna Helene, care a ucis cel puțin 225 de persoane.
  • Se așteaptă precipitații abundente și vânturi puternice, sporind riscul de inundații.

O stare de urgență a fost declarată în anumite zone din Florida în urma apropierii uraganului Milton, care se îndreaptă spre Coasta Golfului deja afectată, scrie BBC. Centrul Național pentru Uragane a confirmat că Milton, aflat în prezent în largul coastei Mexicului, s-a intensificat duminică într-un uragan de categoria 1, amenințând cu „pericole care pun viața în pericol” pentru anumite regiuni ale coastei de vest a Floridei.

Aceasta vine la doar zece zile după ce furtuna Helene, cea mai mortală furtună continentală de la Katrina în 2005, a devastat sud-estul Statelor Unite, provocând moartea a cel puțin 225 de persoane, cu sute încă dispărute.

În Florida, unde Helene a lăsat în urmă 14 victime, guvernatorul Ron DeSantis a emis un avertisment de urgență pentru 35 de județe și a anunțat că se desfășoară pregătiri pentru restabilirea energiei electrice și curățarea drumurilor înainte de sosirea lui Milton. Duminică, uraganul avea vânturi maxime susținute de 80 mph (130 km/h), iar Centrul pentru Uragane a declarat că există o probabilitate din ce în ce mai mare ca un uragan puternic să afecteze părți ale coastei de vest a Floridei în mijlocul acestei săptămâni.

Recomandări

PREMIUL NOBEL PT. MEDICINĂ
UCRAINA LOVEȘTE CRIMEEA
ISRAEL LUPTĂ SĂ SUPRAVIEȚUIASCĂ
PRIMAR MEXICAN UCIS
UN AN DE RĂZBOI, RESTUL ZILE
UN AN DE RĂZBOI, CÂTE ZILE

Precipitațiile abundente sunt așteptate de duminică până luni, cu ploi și vânturi puternice prognozate pentru noaptea de marți și miercuri. Se estimează că precipitațiile vor varia între 5 și 8 inci (127-203 mm) în Peninsula Florida și în Keys, cu unele zone care ar putea primi până la 12 inci (304 mm), ceea ce ar putea provoca riscuri de inundații rapide și inundații minore până la moderate ale râurilor pe coasta de vest.

Acest nou uragan survine în contextul în care eforturile de recuperare după Helene ar putea dura ani, potrivit guvernului SUA. Deși multe dintre decesele cauzate de Helene au avut loc în Carolina de Nord, au fost raportate și victime în Florida, Georgia, Carolina de Sud, Tennessee și Virginia. Sute de drumuri rămân închise, îngreunând livrarea ajutoarelor către comunitățile grav afectate. Helene a lovit ca uragan de categoria a patra, având un impact devastator asupra structurilor, provocând inundații fulgerătoare și întreruperi ale alimentării electrice pentru milioane de gospodării.

Citește și