• Numărul deceselor provocate de caniculă va crește într-o sută de ani
  • Canicula va omorî 130.000 de oameni pe an, peste 100 de ani
  • Spania, Grecia și Italia sunt cele mai afectate țări de caniculă
  • Pământul se poate încălzi cu 3-4 grade celsius într-o sută de ani
  • Peste 100 de ani vor muri mai puțini oameni din cauza gripei
  • Debitul Dunării s-a înjumătățit din cauza caniculei și a secetei
  • Debitul Dunării la intrarea în România e de 2,5 metrii cubi pe secundă.

Căldura ne omoară și tot ea ne și salvează! În viitor vor muri mai puțini oameni din cauza gripelor, dar cu canicula ce facem? Dacă în următorii 100 de ani planeta se încălzește cu 3 grade, atunci vom avea aproape 130 de mii de oameni care mor în fiecare an din cauza căldurii, adică cu 85 de mii mai mulți decât acum. Asta arată o analiză făcută de Comisia Europeană în 30 de țări. Scenariul în care Pământul se încălzește cu 3 grade într-o sută de ani devine realitate dacă toată lumea continuă să polueze în ritmul de acum. Țările în care vor muri cei mai mulți oameni din cauza căldurii sunt Spania, Grecia, Italia și sudul Franței, dar nici România nu o să o ducă prea bine. Județele din sudul țării vor avea fiecare peste 70 de morți în fiecare an, iar județul Tulcea va avea cei mai mulți – 103.

Partea bună e că iernile mai calde de peste 100 de ani vin la pachet și cu mai puține decese din cauza gripei și a răcelii. Dacă acum mor în fiecare an peste 360 de mii de oameni, când pământul ajunge să fie mai cald o să avem 330 de mii de decese.

Până atunci, România are deja probleme mari din cauza căldurii și a secetei. Debitul Dunării la intrarea în țară și în mai multe porțiuni navigabile a scăzut la jumătate față de normalul lunii august și a ajuns la doar 2,5 metri cubi pe secundă. Asta înseamnă că transportul pe Dunăre e îngreunat și navele riscă să se blocheze în nisip. Soluția vine și de data asta de la Biserica Română. IPS Teodosie a ieșit astăzi pe câmp ca să ne salveze de caniculă și s-a rugat pentru puțină ploaie.

Schimbările climatice vor face sa se moară mai putin de gripa si răceală. Dar vor fi mult mai mulți morți de la răceală. Cercetătorii estimează că decesele legate de răceală – strâns legate de boli respiratorii precum gripa – ar fi moderat atenuate, trecând de la actualele 363.809 la 333.703, într-un scenariu de creștere a temperaturii globale de 3ºC, care se preconizează că ar putea fi atinsă. cu politicile actuale ale țărilor. Cu toate acestea, acest lucru nu va compensa creșterea mortalității din cauza căldurii , care s-ar putea tripla și s-ar putea trece de la actualul 43.729 la 128.809. Sudul va suporta greul, Spania, Italia, Grecia și zonele Franței cele mai grav afectate.

Soarele devine mai activ decât au prezis oamenii de știință. Aproximativ la fiecare 11 ani, câmpurile magnetice ale soarelui se răstoarnă, crescând activitatea solară. Această activitate poate perturba comunicațiile radio și navigația GPS și poate provoca aurore uimitoare în întreaga lume. Portugalia a apelat miercuri la partenerii din UE pentru asistenţă în lupta împotriva unui incendiu de vegetaţie pe insula Madeira din Oceanul Atlantic, care a făcut ravagii timp de o săptămână şi a ameninţat o pădure inclusă în lista UNESCO.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA
PLANUL LUI ZELENSKI
FLUIER DE START
NEW LOOK, NEW YOU
CU BEBE LA SPA

Citește și