Încet, dar sigur. Vârful Everest se înalță cu 0,5 milimetri în fiecare an

Încet, dar sigur. Ascensiunea pe Everest e din ce în ce mai grea, pentru că muntele tot crește, spun cercetătorii. Un nou studiu arată că vârful lanțului muntos Himalaya, care s-a format în urmă cu 50 de milioane de ani, ar fi crescut între 15 și 50 de metri în ultimii 89 de mii de ani și e cotat acum la 8,849m.

Concluzia studiului e că eroziunea râurilor din apropiere face ca Everestul să crească mai mult decât vârfurile din jur, cu aproximativ 0,5 milimetri pe an.

Natura schimbă și granițele dintre țări. Elveția și Italia au hotărât să redeseneze o parte din granița lor din Alpi din cauza topirii ghețarilor. După 5 ani de negocieri, un acord a fost convenit de cele două țări și a fost semnat de Elveția în weekend și urmează să fie semnat de italieni.

Stațiunea Zermatt, care se află la poalele vârfului Matterhorn unde se modifică granițele, e una dintre cele mai scumpe și mai vizitate stațiuni din Elveția. Ghețarii din Alpi au pierdut 10% din volumul lor în ultimii doi ani, iar încălzirea globală ar putea lovi serios în stațiunile de ski.

Exit mobile version