• Inundațiile din Jablanica, Bosnia, au ucis cel puțin 15 persoane și au distrus case în Trusina.
  • Localnicii spun că viitura a șters totul în câteva minute.
  • Ecologiștii blamează schimbările climatice și gestionarea deficitară a mediului.

Femeile din satul bosniac Trusina plângeau duminică, în timp ce un excavator săpa printre rămășițele caselor distruse de cele mai devastatoare inundații din ultimii ani, scrie Reuters. Vineri, o viitură fulgerătoare a lovit zona Jablanica, la sud-vest de Sarajevo, ucigând cel puțin 15 persoane, iar echipele de salvare continuau să caute persoanele dispărute. Deși în Trusina nu s-au înregistrat victime, casele, livezile și grădinile au fost complet devastate.

Duda Sutlic, una dintre locuitoarele afectate, a declarat cu tristețe: „Este greu de crezut că aici era o livadă, un garaj și o casă. Totul a dispărut în 10 minute”. Ea și-a exprimat durerea, spunând că, după o viață de muncă, nu mai are nimic, rămânând doar cu o pensie modestă. Meteorologul Nedim Sladic a explicat că în mai puțin de șase ore, regiunea a fost lovită de o cantitate de precipitații care în mod normal ar fi căzut în trei sau patru luni.

Ecologiștii au subliniat că inundațiile din Bosnia au fost agravate de neglijența în gestionarea albiilor râurilor, defrișări și construcții necontrolate, care au amplificat efectele schimbărilor climatice. Alte părți ale Europei au fost, de asemenea, afectate de inundații, temperaturi extreme și incendii de vegetație. Admir Poturovic, un alt locuitor din Trusina, a spus cu amărăciune: „Tot ce a construit tatăl meu și ce am realizat eu după el a dispărut în 30 de minute”.

Recomandări

CÂND APARE SWITCH 2?
HERA PLEACĂ ÎN SPAȚIU
BIBI ÎL CRITICĂ PE MACRON
BRIDGET JONES REVINE
OPERAȚIUNEA PAGER
HARRIS LA TV

Citește și