• Anul 2023 continuă să stabilească recorduri în Europa, cât și în restul lumii, sub efectul încălzirii globale. Luna septembrie a fost cea mai fierbinte măsurată vreodată în Franța, Germania, Polonia și chiar Elveția.
  • În Polonia se înregistrează cu 3,6 grade Celsius peste normal, în Elveția cu 3,8 °C maim ult , în Germania cu 3,9 grade mai mult.
  • În Franța se înregistrează anomalii de peste 10 grade în sud . Este un val neobișnuit de căldură și în Peninsula Iberică.

Anul 2023 continuă să stabilească recorduri în Europa, cât și în restul lumii, sub efectul încălzirii globale. Luna septembrie a fost cea mai fierbinte măsurată vreodată în Franța, Germania, Polonia și chiar Elveția, iar peninsula Iberică se confruntă chiar acum cu un val de căldură neobișnuit pentru această perioadă a anului.

Franța a înregistrat cea mai caldă lună septebrie din istorie, potrivit datelor provizorii de la Météo-France comunicate în cadrul unei conferințe de presă de ieri. Luna septembrie se va încheia cu „între 3,5 și 3,6°C” peste perioada de referință 1991-2020, „cu o temperatură medie de aproximativ 21,5°C” și cu vârfuri de până la 35 de grade, a anunțat organizația franceză.

„Multe recorduri de căldură pentru luna octombrie sunt amenințate ” să fie doborâte cu prognoze de anomalii sezoniere enorme, „ uneori peste zece grade ”, episodul fiind descris drept o „ secvență pur și simplu excepțională ”.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Constatarea este similară pentru septembrie în Germania, cu 3,9°C mai cald decât perioada de referință. În Polonia, institutul de meteorologie raportează 3,6 °C peste normal, în timp ce Elveția a arătat cu 3,8 °C peste normă. În Austria, institutul GeoSphere Austria raportează 3,2°C peste perioada de referinta în câmpie și 4,2°C în munți.

Peste 35 de grade în Spania

 Termometrul a indicat mai mult de 35°C în mai multe orașe din sudul Spaniei vineri după-amiază. Se așteaptă ca aceste valori să continue depășească normalul cu 5 până la 15 grade. Portugalia vecină va experimenta temperaturi de peste 30°C între vineri și marți pe întregul teritoriu. „Valorile prezise corespund unor anomalii de până la aproximativ 5-8°C peste nivelurile medii obișnuite pentru sezon ”, anunță Institutul Mării și Atmosferei (IPMA) într-un comunicat de presă.

Aceste observații se alătură celor ale întregii planete, pe cale de a doborî recordul anual de temperatură în 2023. După ce a înregistrat deja cel mai cald trimestru din istorie în timpul verii boreale (iunie-iulie-august), lumea vede efectele schimbărilor climatice provocate de umanitate și întărite în ultimele luni de revenirea, deasupra Pacificului, a fenomenului El Nino.

Situația este însoțită de procesiunea sa de dezastre din ce în ce mai intense: canicule, secete, inundații și incendii au lovit toate continentele în această perioadă, adesea în proporții dramatice.

Citește și: